Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η εφαρμογή των IFRS και εντός των επόμενων ετών, που θα έχει ωριμάσει η κατάσταση όσον αφορά την χρήση του προτύπου θα μπορέσουμε να κρίνουμε και αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, κυρίως σχετικά με τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων. Αυτό επισημαίνει η κα Ζέτα Γκέκα, CFO, Allianz Trade, σε συνέντευξή της στο am.
Συνέντευξη της Ζέτας Γκέκα, CFO, Allianz Trade (Περιοδικό am, Τεύχος Ιουνίου 2023)
Υπάρχουν αδυναμίες ή στοιχεία που πρέπει να αλλάξουν, κατά τη γνώμη σας, και προς ποια κατεύθυνση όσον αφορά τα IFRS;
Αρχικά, η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη, ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες απεικόνισης των Οικονομικών Καταστάσεων, δηλαδή μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας ανεξάρτητα από τη χώρα που συντάσσονται.
Συγκεκριμένα για τον Ασφαλιστικό Κλάδο, η πρόσφατη εφαρμογή του προτύπου IFRS 17 για τα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια είναι η πιο σημαντική αλλαγή των τελευταίων ετών. Το IFRS 17 αποσκοπεί στη διαφάνεια, την ομοιομορφία και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και στη συνοχή με το SII. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των ασφαλισμένων, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας την οικονομικής πληροφόρησης προς τους επενδυτές. Η Allianz Trade προετοιμάστηκε εγκαίρως για αυτή την αλλαγή, έχοντας την υποστήριξη και την τεχνογνωσία του Ομίλου Allianz και είναι έτοιμη για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεών της σύμφωνα με το IFRS 17.
Πιστεύω, λοιπόν, πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και πως πρέπει να βλέπουμε τις όποιες δυσκολίες ως ευκαιρίες. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται αλλαγές στα συστήματα και αυτό να απαιτεί πόρους και να είναι χρονοβόρο, είναι όμως και μία ευκαιρία για βελτίωση και εκσυγχρονισμό. Στα επόμενα 2-3 χρόνια που θα έχει ωριμάσει η κατάσταση, όσον αφορά τη χρήση του προτύπου, θα μπορέσουμε να κρίνουμε και αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, κυρίως σχετικά με τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων.
Επίσης, είναι απαραίτητο να επικαιροποιούνται συνεχώς τα λογιστικά πρότυπα και να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου. Το κλειδί είναι η αποτελεσματική συνεργασία των κύριων φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία κατάρτισης των IFRS, η ταχύτητα και η σαφήνεια. Πρέπει να παρέχεται έγκυρη και έγκαιρη καθοδήγηση, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και τα πρότυπα να μην αφήνουν κενά.
Τέλος, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι εξίσου σημαντικό οι επενδυτές και οι αναλυτές να είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Ποιες είναι οι βασικές αρμοδιότητες ενός CFO σε ασφαλιστική εταιρεία και σε τι βαθμό το έργο και η απόδοσή σας εξαρτάται από την διασύνδεση και τη συνεργασία τμημάτων στην εταιρεία;
Ο CFO πρέπει να είναι στρατηγικός συνεργάτης για την εταιρεία και να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία και τη μακροχρόνια ανάπτυξή της. Οι βασικές του αρμοδιότητες έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη χρηματοοικονομική διαχείριση της εταιρείας, την κατάρτιση του προϋπολογισμού, των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την παροχή οικονομικής πληροφόρησης. Αυτά τα καθήκοντα είναι αυτονόητα και αποτελούν τη βάση, δεν είναι όμως επαρκή. Ο ρόλος του σύγχρονου CFO είναι πολύ ευρύτερος. Χρειάζονται και άλλες γνώσεις και δεξιότητες, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και όραμα. Δεν πρέπει να είμαστε απλά θεατές των εξελίξεων, αλλά να μπορούμε να τις προλαμβάνουμε, ακόμα και να τις επηρεάζουμε.
Αυτό που προσφέρουμε στην Allianz Trade είναι μία σοβαρή δέσμευση προς τους πελάτες μας. Δεσμευόμαστε πως αν επέλθει ο κίνδυνος, θα είμαστε φερέγγυοι και σε θέση να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας και να τους αποζημιώσουμε. Άρα, ο CFO πρέπει να έχει πάντα γνώμονα τον πελάτη, να λαμβάνει αποφάσεις και να παρέχει συμβουλές προσανατολισμένες στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, ζυγίζοντας βέβαια τις ευκαιρίες και τους κινδύνους.
Παράλληλα, πρέπει να αξιολογούμε όλες τις καταστάσεις σφαιρικά, λαμβάνοντας υπόψη πολλά κριτήρια και όχι μόνο τα οικονομικά. Για αυτόν το λόγο πρέπει να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τα στελέχη των υπόλοιπων τμημάτων και να έχουμε πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάζουμε και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την επιχειρηματική μας συμπεριφορά και το εργασιακό μας περιβάλλον, μέσω της περιβαλλοντικής, κοινωνικής μας διακυβέρνησης.
Τέλος, παρατηρούμε πως το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς και βλέπουμε πως όλο και πιο συχνά καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε νέες και απροσδόκητες καταστάσεις. Οπότε, πρέπει να εξασφαλίζουμε ένα ευέλικτο λειτουργικό μοντέλο και να βρίσκουμε λύσεις, έχοντας σύμμαχό μας τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίησή τους προς όφελος του πελάτη, του συνεργάτη και της εταιρείας.