Η HIV λοίμωξη- AIDS εξακολουθεί να βρίσκεται αναμεσά μας. Αριθμητικά, φαίνονται μεγαλύτεροι αριθμοί των ατόμων που έχουν προσβληθεί, αλλά ουσιαστικά αυτή η αύξηση είναι πλασματική γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι, αποτέλεσμα της επιτυχούς θεραπείας.
του Μάριου Λαζανά, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων ΙΑΣΩ, Διευθυντή Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ & της Μαρίας Μέλιου, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, Επιμελήτρια Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ
Αντίθετα, λίαν ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι η μείωση νέων διαγνώσεων. Η παγκόσμια όμως κοινότητα, έχει αποτύχει στην επίτευξη του 90 (διάγνωση του 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον HIV), 90 (90% αυτών σε ειδική θεραπεία), 90 (μη μετρητό ιΐκό φορτίο-μη μεταδοτικοί). Έτσι μετατέθηκε για το 2030 με στόχο το 95-95-95.
Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 και συγχρόνως στην 1η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα του AIDS, που βρίσκεται στην σκιά της πανδημίας. Εάν επαναφέρουμε στην μνήμη μας της αρχή της πανδημίας του AIDS θα βρούμε ομοιότητες με την τωρινή. Μυστήριο και σενάρια συνωμοσίας από που προήλθε ο ιός, πανικός, φόβος, θάνατοι, απομόνωση, στίγμα, έλλειψη φαρμάκων, απουσία εμβολίου. Παρόμοια φαινόμενα και τώρα, αλλά η ιατρική επιστήμη και τα ερευνητικά εργαστήρια κινούνται πιο γρήγορα και τα εμβόλια είναι προ των πυλών.
Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει την HIV λοίμωξη; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα άτομα με HIV λοίμωξη διακατέχει ο φόβος σε μεγαλύτερο βαθμό. Έχουν την αγωνία της νόσησης και της εξέλιξης της. Έχουν την αγωνία, εάν θα μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιο, εάν υπάρχουν βλαπτικές ενέργειες.
Αυτό που καταγράφεται τόσο από Ελληνικές, όσο και διεθνείς μελέτες, τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν απωλέσει την συστηματική παρακολούθηση λόγω ενασχόλησης των γιατρών τους με την πανδημία, λόγω μειώσεως των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, ή λόγω του φόβου των ατόμων με την λοίμωξη προσεγγίσεως στα νοσοκομεία. Αντίθετα δεν έχει καταγραφεί απώλεια ή δυσκολία λήψεως της φαρμακευτικής αγωγής. Όλες αυτές οι δυσκολίες, κυρίως η συνθεραπεία των νοσημάτων που ακολουθούν την HIV λοίμωξη μπορεί να επιδεινώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν έχουν αποδείξει μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής COVID από άτομα με HIV λοίμωξη ούτε πιο σοβαρή προσβολή.
Το αναμενόμενο εμβόλιο πιθανότατα θα θέσει τέλος στην πανδημία που διανύουμε, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως η HIV λοίμωξη, με τις δυσκολίες, τις αγωνίες και τον φόβο που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο.