Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ που κάναμε στην πόλη της Δράμας για τις ανάγκες του αφιερώματος «Επαρχία Αγάπη μου – Νομός Δράμας» συναντήσαμε ένα εργοτάξιο που κατευθείαν μας κέντρισε την προσοχή.
Στην πιο ωραία γωνιά της πόλης, απέναντι από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπως μας ενημέρωσαν ότι λέγεται αυτός ο μαγευτικός υδροβιότοπος, ολοκληρώνει της εργασίες του το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο της πόλης. Ένα επιβλητικό διατηρητέο κτίριο, πρώην καπναποθήκη, που ένας κρητικός επιχειρηματίας είχε το πείσμα και το όραμα να το μετατρέψει σε σημείο αναφοράς στην πόλη.
Το όνομά του Hydrama Grand Hotel και η ιστορία του ενδιαφέρουσα. Το κτίριο δημιουργήθηκε το 1924 από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Konrad von Vilas για τις ανάγκες του Ελβετο-Εβραίου καπνέμπορα Χέρμαν Σπήρερ. Το κτίριο διετέλεσε σύμβολο ευημερίας και ανάπτυξης για την πόλη της Δράμας όσο η παραγωγή καπνού άκμαζε στην περιοχή. Στις 20 Ιανουαρίου 1932 το κτίριο αγοράστηκε από την ”Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού ΑΕ” η όποια συνέχισε σε αυτό την επεξεργασία ενώ το 1974 μετατράπηκε σε απλή αποθήκη καθώς η επεξεργασία καπνού στην περιοχή σταμάτησε. Όταν η «Αυστροελληνική» έκλεισε το κτίριο έχασε τη λάμψη του. Η Ελληνική Κυβέρνηση το θεώρησε διατηρητέο, οι πόρτες τους σφραγίστηκαν, και μια μεγάλη ταμπέλα ΠΩΛΕΙΤΑΙ κρεμάστηκε στην είσοδο.
Μέχρι το 2004 που ο Μανώλης Λεδάκης, κρητικός επιχειρηματίας επισκεπτόμενος την πόλη είδε την καπναποθήκη, την αγόρασε και αποφάσισε να την μετατρέψει σε ένα υπέρλαμπρο ξενοδοχείο διατηρώντας την αρχιτεκτονική του.
Και έτσι έγινε. Έπειτα από πολλές εγκρίσεις, καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες, η επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ έφτασε σχεδόν στο τέλος της με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.
Το ξενοδοχείο αποτελείται από 73 πολυτελή δωμάτια, μια συνεδριακή αίθουσα χωρητικότητας 200 ατόμων, ένα a la carte εστιατόριο με δημιουργική ελληνική κουζίνα, ένα all day bar restaurant ενώ θα υπάρχει και jazz bar αλλά και wine bar με τοπικούς οίνους.
Επίσης στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου θα λειτουργεί διώροφο wellness center και spa στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και οι επισκέπτες.
Το Ασφαλιστικό Ενδιαφέρον
Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Κωνσταντίνα Σταματοπούλου, υπεύθυνη non motor business της International Life, μας ενημέρωσε ότι οι βασικές καλύψεις που ένας επιχειρηματίας πρέπει να φροντίσει να έχει το ξενοδοχείο του σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τρεις. Αστική, Εργοδοτική & περιουσίας.
Γενική Αστική Ευθύνη για να εξασφαλίσει αποζημιώσεις προς τρίτους σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα σε επισκέπτη ή ένοικο του ξενοδοχείου από λάθη ή παραλείψεις της επιχείρησης ή του προσωπικού. Μια κάλυψη που τους ζητάνε και οι Tour operators προκειμένου να συνεργαστούν.
Εργοδοτική Ευθύνη για να εξασφαλίσει αποζημιώσεις προς τα μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
Ασφάλιση Περιουσίας (κτίρια & εγκαταστάσεις) για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κτιρίου.
Επίσης, σε περιπτώσεις όπως και η συγκεκριμένη, που το εγχείρημα είναι μεγάλο, συνηθίζεται ο επιχειρηματίας να ζητά καλύψεις, όπως η αλλοίωση εμπορευμάτων ή πρώτων υλών που βρίσκονται εντός ψυγείων λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και ειδικές καλύψεις που γίνονται έπειτα από συνεννόηση με την ασφαλιστική εταιρεία.
Τέλος, είναι στην επιλογή της διεύθυνσης αν θα καλύψει το προσωπικό του ξενοδοχείου με ομαδικό συμβόλαιο υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από μερίδα Δραμινών Ασφαλιστών μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν αν ο επιχειρηματίας έχει επικοινωνήσει με κάποιο τοπικό γραφείο για τις ασφαλιστικές ανάγκες του ξενοδοχείου του. Δεδομένου όμως ότι το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του προς το κοινό το περασμένο Σάββατο 10 Απριλίου 2016 υπολογίζουμε ότι για ένα τόσο μεγαλεπήβολο εγχείρημα ο ιδιοκτήτης του σίγουρα θα έχει πάρει τα μέτρα του.