Η ΑΧΑ, η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως, έχει υψηλά στις προτεραιότητές της τη διαρκή επαγρύπνηση του κοινωνικού συνόλου αναφορικά με την πρόληψη σε θέματα φυσικών καταστροφών και το αποδεικνύει συνεχώς με δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε ως χρυσός χορηγός στο παγκοσμίου εμβέλειας Συνέδριο Φυσικών Καταστροφών και Υποδομών, το οποίο υποστηρίζεται από διεθνείς οργανισμούς υψηλού κύρους, όπως η American Society of Civil Engineers, η European Association of Earthquake Engineering, η πρωτοβουλία 100RC του Rockefeller Foundation, κ.ά.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στα Χανιά, με τους 400 συμμετέχοντες να προέρχονται από περισσότερες από 35 χώρες, εκπροσωπώντας πάνω από 180 Ερευνητικά Κέντρα ή Πανεπιστήμια, Επιχειρήσεις και διεθνείς Οργανισμούς. Ανάμεσα στις 20 θεματικές διαλέξεις και τους 9 Keynote Speakers, ήταν και ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ελλάδας, ο οποίος ανέλυσε σε βάθος το ενδιαφέρον και τη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα της ΑΧΑ.
Ο κ. Μοάτσος αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες που έχει η έλλειψη πρόληψης έναντι των φυσικών καταστροφών, με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, τις φυσικές καταστροφές και τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής να αποτελούν τους 3 από τους 5 πιο σοβαρούς κινδύνους του πλανήτη. Παράλληλα, έφερε στην επιφάνεια το «χάσμα» που υπάρχει στην προστασία από τέτοιου είδους φαινόμενα και την ανάγκη κάλυψης αυτού, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο και επεσήμανε την ανάγκη να δράσουμε για να το γεφυρώσουμε. Σημαντικό σημείο της ομιλίας του ήταν ο έμπρακτος ρόλος της εταιρείας με δράσεις, όπως είναι το Ταμείο Ερευνών του Ομίλου ΑΧΑ (ύψος επένδυσης της τάξης των 200 εκ. ευρώ σε έρευνες σχετικές με το περιβάλλον, την υγεία, τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνική οικονομία), καθώς και η επένδυση στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που υλοποιεί η ΑΧΑ με την ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», η οποία αποτελεί συνένωση των δυνάμεων της ΑΧΑ Ελλάδας, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, κυρίως του σεισμού.
Ο κ. Μοάτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ασφάλιση αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνων, η οποία συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση, την αξιολόγηση, την πρόληψη και αντιμετώπιση και τέλος τη χρηματοδότησή τους. Παραδοσιακά, οι ασφαλιστικές εταιρείες εστίαζαν στο τελευταίο στάδιο αυτού του κύκλου, παρέχοντας οικονομική στήριξη μετά την εκδήλωση ενός κινδύνου. Πλέον, ολοένα και περισσότερο, οργανισμοί όπως η ΑΧΑ αντιλαμβανόμαστε πιο σφαιρικά τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για την ανθρώπινη προστασία, έχοντας ως επιπλέον περιοχή εστίασής μας την πρόληψη και γενικότερα τη διαχείριση των κινδύνων».
«Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ενεργό συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλον τον κόσμο, το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικών Καταστροφών και Έργων Υποδομής. Σεισμοί, κατολισθήσεις, τυφώνες, καταιγίδες, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι είναι μερικά από τα φυσικά φαινόμενα που απασχόλησαν τους συνέδρους. Έμφαση δόθηκε στην επίδραση των φυσικών αυτών φαινομένων στις κατασκευές κάθε είδους (κτίρια, γέφυρες, αγωγούς μεταφοράς υγρών/αερίων). Η φιλοδοξία του Συνεδρίου είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται δημιουργική συνέργεια μεταξύ μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων όχι μόνον με φυσικούς επιστήμονες αλλά και με κοινωνιολόγους, χρηματοδότες των έργων και την ασφαλιστική αγορά για την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΑΧΑ που αντιλαμβάνεται την ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης αυτών των φαινομένων στη χώρα μας και αποτελεί κύριο συμμέτοχο και αρωγό των προσπαθειών μας», δήλωσε ο κ. Γιώργος Γκαζέτας, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του Συνεδρίου ICONHIC.
«Το ICONHIC, το οποίο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, καθιερώνεται, πλέον, ως ένα μεγάλο γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς, ένα forum στο οποίο συνυπάρχουν όχι μόνον τεχνικοί και ακαδημαϊκοί, αλλά όλοι εκείνοι οι φορείς της αγοράς –όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές και κατασκευαστές- οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν ώστε να χαραχθεί μια βιώσιμη στρατηγική για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας των υποδομών –και άρα των ίδιων των επηρεαζόμενων κοινωνικών ομάδων- έναντι φυσικών καταστροφών. Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς την ΑΧΑ, η οποία όχι μόνον ήταν χρυσός χορηγός του Συνεδρίου, αλλά υποστήριξε ενεργά τη διοργάνωσή του από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο κ. Ράλλης Κουρκουλής, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Επικεφαλής Διοργάνωσης.