Σε αυξημένη ακρίβεια όσον αφορά τον υπολογισμό του κινδύνου και μεγάλη ταχύτητα στην επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, οδηγεί η εφαρμογή της ΑΙ στην ασφαλιστική αγορά. Η κα Ειρήνη Γεωργαρουδάκη, Senior Risk Underwriter στην Atradius εξηγεί πως επηρεάζει τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες στην ασφαλιστική αγορά και τον τομέα ασφάλισης πιστώσεων.
(Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Φλεβάρης 2024)
Σε ποιους τομείς αξιοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στην ασφαλιστική αγορά και ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στον τομέα αυτό;Πως επωφελούνται οι καταναλωτές; Πως συμβάλλει στην αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τη βελτίωση των υπηρεσιών;
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ασφαλιστικής αγοράς, φέρνοντας επανάσταση σε διάφορες πτυχές. Μέσω της αξιοποίησης δεδομένων και αλγορίθμων, η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την ακρίβεια της εκτίμησης του κινδύνου και καθορίζει το κατάλληλο κόστος ασφάλισης. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση δόλιων δραστηριοτήτων χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων για τον εντοπισμό ασυνήθιστων μοτίβων που υποδηλώνουν πιθανή απάτη.
Συγκεκριμένα, η ασφάλιση πιστώσεων βιώνει μετασχηματιστικές αλλαγές με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στο πεδίο της αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναλύουν σχολαστικά τα δεδομένα, παρέχοντας γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις για το πιστωτικό όριο. Η αύξηση των αυτοματοποιημένων αποφάσεων συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πόρων, επιταχύνει τις διαδικασίες και βελτιώνει την ποιότητα εξυπηρέτησης πελατών τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και παροχής υπηρεσιών.
Κοιτάζοντας μπροστά, προβλέπουμε μια κλιμακούμενη εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της αποπληρωμής των οφειλών και την ενίσχυση της εξατομίκευσης των ασφαλιστικών προϊόντων και της εξυπηρέτησης των πελατών.
Η χρήση της ΑΙ αλλάζει το ρόλο των ανθρώπων στην ασφάλιση και με ποιο τρόπο; Λαμβάνει μετρα ο κλάδος για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων;
Ο ασφαλιστικός τομέας έχει υποστεί αξιοσημείωτη μεταμόρφωση λόγω του αντίκτυπου της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ιδίως όσον αφορά την αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων του εργατικού δυναμικού του. Η αυτοματοποίηση και η ανάλυση δεδομένων ξεχωρίζουν ως βασικοί παράγοντες αυτής της αλλαγής.
Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει γρήγορα και αποτελεσματικά τεράστιες ποσότητες δεδομένων έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ασφαλιστικό κλάδo καθώς μεταφράζεται σε βελτίωση της διαχείρισης και ανάληψης κινδύνων, σε μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη ζημιών και στην δυνατότητα προσαρμογής στην στρατηγική της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρίας.
Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα παρακολουθούν μια μεταμόρφωση των ρόλων τους, τείνοντας προς πιο στρατηγικές λειτουργίες. Αντί να ασχολούνται κυρίως με καθήκοντα ρουτίνας και διαδικασίες, η εστίασή τους μετατοπίζεται τόσο προς την εξατομικευμένη επικοινωνία όσο και στην ανάλυση δεδομένων, τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων.
Η αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής απαιτεί επενδύσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται εκπαίδευση για να αποκτήσουν τις νέες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική συνεργασία με τα συστήματα τεχνητής νουμοσυνης και για την ομαλή προσαρμογή του σε ένα συνεχές εξελισσόμενο περιβάλλον. Το ανθρώπινο δυναμικό της Atradius, συνεχώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται τόσο μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων, όσο και μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή εργασία.
Συνοψίζοντας, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον ασφαλιστικό κλάδο είναι αναγκαία και η υλοποίησή της απαιτεί αναπροσανατολισμό των επιχειρηματικών πρακτικών, μέσω της προσαρμογής των εργαζομένων καθώς και την διάθεση πόρων από τις ασφαλιστικές εταιρίες με σκοπό την επιμόρφωση των στελεχών τους.
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την ακρίβεια των διαδικασιών εκτίμησης κινδύνου και ανάληψης κινδύνων στην ασφάλιση;
Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της ακρίβειας της αξιολόγησης και της ανάλυσης των κινδύνων στον ασφαλιστικό τομέα μέσω διαφόρων εργαλείων. Αρχικά, οι δυνατότητες ταχείας επεξεργασίας δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν τον γρήγορο εντοπισμό τάσεων που μπορεί να σηματοδοτούν πιθανούς κινδύνους. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται αλματώδης αύξηση των διαθέσιμων πληροφοριών που λαμβάνονται υπόψη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη υπερέχει στον εντοπισμό ανωμαλιών και στην πρόβλεψη πιθανών κινδύνων με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Αυτή η προγνωστική ανάλυση δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση και τη διαχείριση κινδύνων, επιτρέποντάς τους να δραστηριοποιούνται στις δυναμικές συνθήκες της αγοράς με ευελιξία.
Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει επίσης στον εξορθολογισμό των διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών και τον υπολογισμό των ασφαλίστρων, εντοπίζοντας αυτόνομα περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ή αξιολόγησης από εξειδικευμένους αναλυτές.
Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων του ασφαλιστικού κλάδου ενέχει τη δυνατότητα μετασχηματιστικού αντίκτυπου, εγκαινιάζοντας πρακτικές που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από αυξημένη ακρίβεια αλλά και από ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.