Όλοι έχουμε «δοκιμάσει» τη ρύπανση, είναι η αιθαλομίχλη και άλλα δηλητηριώδη που αιωρούνται στον αέρα που αναπνέουμε. Σε αρκετές πόλεις στον κόσμο, όπως στο Λος Άντζελες, στο Μεξικό και τελευταία στην Κίνα θα ακούσετε από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση συναγερμούς όπως:
• Προσοχή, σήμερα η ρύπανση στον αέρα είναι υψηλή.
• Παιδιά και ηλικιωμένοι δεν πρέπει να κυκλοφορούν έξω.
• Μην προπονήστε σε υπαίθρια αγωνίσματα.
• Οι πάσχοντες από άσθμα να χρησιμοποιούν συνέχεια τη συσκευή εισπνοής.
• Οι υπόλοιποι να αποφύγουν να κυκλοφορούν ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να φοράνε μάσκα.
Για την επίλυση αυτής της κατάστασης, μια λύση δημιουργήθηκε περίπου πριν από αρκετά χρόνια. Το 1996 παράγονται τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ήταν τα EV1, κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ από την General Motors και άρχισαν τις βόλτες στους δρόμους της Καλιφόρνια. Ήταν γρήγορα, πιάνοντας τα 100 χλμ. σε 9”! Ήταν και αθόρυβα! Δε δημιουργούσαν πρόβλημα στην ατμόσφαιρα ούτε είχαν εξάτμιση. Μπορούσαν εύκολα να επαναφορτιστούν στο σπίτι σας ή στο χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου. Δέκα χρόνια αργότερα αυτά τα αυτοκίνητα του μέλλοντος εξαφανίστηκαν. Γιατί έγινε αυτό; Καταρχήν δεν μπορούσατε να αγοράσετε αυτά τα αυτοκίνητα, μπορούσατε μόνο να τα νοικιάσετε και όταν τελείωνε η ενοικίαση, δεν υπήρχε η δυνατότητα να τα αγοράσετε. Η General Motors απέσυρε όλα τα EV1, παρά την αντίθεση των χρηστών τους.
Τι τα έκανε; Τα Κατέστρεψε!
Το 1997 η Nissan παρουσίασε στην έκθεση του Τόκιο ένα ηλεκτρικό σούπερ μίνι. Η Πολιτεία της Pasadena (Καλιφόρνια) ενοικίασε αυτά τα αυτοκίνητα για μερικούς από τους υπαλλήλους της Πολιτείας. Ήταν κατάλληλα λόγω του εύκολου πάρκινγκ και της δυνατότητας να κινούνται καλά στην πόλη. Το 2006 ο χρόνος ενοικίασης τελείωσε και η Πολιτεία της Pasadena όφειλε να επιστρέψει τα αυτοκίνητα στη Nissan. Η Πολιτεία προσπάθησε να αγοράσει τα αυτοκίνητα, αλλά η Nissan αρνήθηκε την προσφορά. Έτσι, ανακάλεσε όλα τα αυτοκίνητα και κατόπιν… τα κατέστρεψε!
Το 2003 η Toyota αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του RAV4-EV. Αυτό το ηλεκτρικό 4×4 ήταν υψηλής ποιότητας αυτοκίνητο και καλοδεχούμενο από τους χρήστες. Το 2005 όλα τα συμβόλαια ενοικίασης έληξαν. Η Toyota αμέσως ανακάλεσε όλα τα αυτοκίνητα που είχε νοικιάσει και κατόπιν… τα κατέστρεψε!
Μερικοί όμως πολίτες των US οργανώθηκαν, ίδρυσαν το Σύλλογο «DontCrush» και προσπάθησαν να σώσουν το RAV4-EV. Αυτός ο Σύλλογος πίεζε την Toyota για τρεις μήνες. Τελικά, νίκησαν! Η Toyota αναγνώρισε όσους είχαν νοικιάσει τα RAV4-EV και τους τα πούλησε.
Ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταστρέφονται, αυτά της βενζίνης προστατεύονται καλά. Τον Ιούνιο του 2001 ο Jeffrey Luers, 23 ετών, Αμερικανός ακτιβιστής για την προστασία της φύσης, είχε μια οδυνηρή εμπειρία. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για 22 χρόνια και 8 μήνες διότι κατέστρεψε 3 Hummer. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να εκτεθεί προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα τέρατα για τον πλανήτη μας.
Οι εταιρείες πετρελαίων δε θέλουν να επιβιώσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα… θέλουν να διατηρήσουν τον παραλογισμό του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και να προστατεύσουν όλες αυτές τις εταιρείες πετρελαίου που συνεχίζουν να σκοτώνουν και να καταστρέφουν οτιδήποτε τους μπαίνει εμπόδιο, περιλαμβανόμαστε κι εμείς, με τα ρυπογόνα αυτοκίνητά τους σκοτώνοντας όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη μας!
Γνωρίζεις το φαινόμενο της χιονοστιβάδας;
Ενέργεια 1: Αν βρείτε αυτή την είδηση χρήσιμη, πείτε την και σε άλλους! Ενέργεια 2: Το επόμενο αυτοκίνητο που θα αγοράσετε να είναι ηλεκτρικό ή σε έσχατη περίπτωση υβριδικό.
Από τώρα και στο εξής θα υπάρξουν εκατομμύρια άτομα που θα διερωτηθούν: Γιατί αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν και μετά καταστράφηκαν;
Θέλετε να αναπνέετε καθαρό αέρα; Τότε ενστερνιστείτε και προωθήστε την ενέργεια! Ενημερωθείτε – Ενημερώστε, Ενεργοποιηθείτε – Ενεργοποιήστε! Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα! Πολέμησε για να Επιζήσεις!
Η γνώμη μου είναι οτι το άρθρο περιέχει κάποια ανακριβή στοιχεία, παρ’ όλο που ίσως είναι καλών προθέσεων. Πιό σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο ηλεκτρισμός δεν είναι καθαρή ενέργεια, αντίθετα ρυπαίνει πολύ, ιδιαίτερα στη χώρα μας με τον τρόπο που παράγεται. Απλως ρυπαίνεται ο τόπος παραγωγής και οχι ο τόπος κατανάλωσης. Ο πλανήτης ομως είναι ένας. Ας προσπαθήσουμε όλοι γιά λιγότερα αυτοκίνητα, ει δυνατόν υβριδικά, λιγότερες μετακινήσεις, οικολογική οδήγηση (είναι και οικονομικότερη) και οικολογικότερο τρόπο ζωής. Φυσικά δεν απορρίπτεται καμμία προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η υπερβολή και οι ανακρίβειες δεν βοηθούν.