Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πλήθος προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η γήρανση του πληθυσμού, η ταχεία ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή. Μια έκθεση του Μάριο Ντράγκι που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των προκλήσεων, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Η ασφάλιση είναι μέρος της λύσης. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία, προσφέροντας ένα πολύ απαραίτητο επίπεδο προστασίας. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η ΕΕ για να στηρίξει τον ασφαλιστικό κλάδο ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις σημερινές προκλήσεις;
Frédéric de Courtois, Πρόεδρος της Insurance Europe και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AXA ((Αναδημοσίευση από τον ΟΔΗΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που κυκλοφόρησε στις 24/11/2024))
Αντιμετωπίστε τα κενά προστασίας
Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των αυξανόμενων κενών προστασίας – του αριθμού των επιχειρήσεων ή των ατόμων που δεν προστατεύονται επαρκώς έναντι των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το χάσμα προστασίας υπολογίζεται σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό για ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, όπου μόνο το 25% των ζημιών είναι ασφαλισμένο μόνο στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην προσαρμογή του κλίματος εκτός από τον μετριασμό. Η αντιμετώπιση των κενών στις συντάξεις, την υγεία και την προστασία στον κυβερνοχώρο είναι εξίσου κρίσιμη. Αυτό απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των σχετικών μερών, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των ασφαλιστών.
Δημιουργία κανονισμού της ΕΕ που να είναι κατάλληλος για το σκοπό
Μια ακμάζουσα βιομηχανία χρειάζεται υγιή ρύθμιση. Ωστόσο, από το 2012, ο αριθμός των κανόνων της ΕΕ που επηρεάζουν τον ασφαλιστικό κλάδο αυξήθηκε από 12 σε περίπου 70. Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων κατά 25% είναι ευπρόσδεκτη – αλλά προς το παρόν δεν είναι πραγματικότητα. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες του κλάδου μας, γι’ αυτό η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα «Insurance Expertise Centre», έτσι ώστε οι κανόνες της ΕΕ να ανταποκρίνονται στους επιδιωκόμενους στόχους, χωρίς να διακυβεύεται η ασφαλιστική ικανότητα.
Μεταρρύθμιση για να ξεκλειδωθούν οι επενδύσεις
Ο Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: Η Ευρώπη έχει τεράστιες επενδυτικές ανάγκες. Προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και παράλληλα να συμβάλουμε στη μείωση του χάσματος αποταμίευσης στις συντάξεις, είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η επένδυση των πολιτών σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα. Είναι επίσης σημαντικό να διαφοροποιηθούν οι πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Για τους ευρωπαίους ασφαλιστές που έχουν επενδύσει περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία, η τρέχουσα αναθεώρηση του Solvency II – οι κανόνες της ΕΕ που διέπουν τον κλάδο – είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί η επενδυτική ικανότητα του κλάδου. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει το περιθώριο κινδύνου -το απόθεμα ασφαλείας αναμένεται να κρατήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη σπάνια περίπτωση αφερεγγυότητας- καθώς μειώνει επί του παρόντος το διαθέσιμο κεφάλαιο των ασφαλιστών κατά 141 δισ. ευρώ, κεφάλαιο που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ευρώπη.
Εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα δεδομένα
Η πρόσβαση σε δεδομένα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλιστικό κλάδο να αξιολογεί με ακρίβεια τον κίνδυνο και να προσφέρει ασφαλιστικά προϊόντα που είναι οικονομικά και καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Υπάρχει μια ανησυχητική τάση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αμφισβητούν τη χρήση και την πρόσβαση στα δεδομένα από τους ασφαλιστές. Αυτό κινδυνεύει να περιορίσει την ικανότητα του κλάδου να συνεχίσει να προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη.
Για παράδειγμα, οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Με την υπεύθυνη χρήση δεδομένων και τη συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, οι ασφαλιστές μπόρεσαν να προσφέρουν κάλυψη για ασθένειες που κάποτε θεωρούνταν ανασφάλιστες. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε δεδομένα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο.
Η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ασφαλιστικού κλάδου εάν θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Μέσω της κανονιστικής μεταρρύθμισης, της εγγυημένης πρόσβασης στα δεδομένα και των πολιτικών που απελευθερώνουν επενδύσεις, οι ασφαλιστές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κενά προστασίας και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό όχι μόνο θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά θα στηρίξει μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και ανταγωνιστική Ευρώπη.