Η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των έντονων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τις παγκόσμιες τάσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς, οι επιστημονικές προβλέψεις υποδεικνύουν ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά και ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.
του Κωνσταντίνου Σεμερτζόγλου, διευθύνοντος συμβούλου, HDI Ασφαλιστική (Αναδημοσίευση από τον ΟΔΗΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που κυκλοφόρησε στις 24/11/2024)
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων αγγίζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή: συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ περιουσίες και επιχειρήσεις καταστρέφονται ολοσχερώς. Είναι επιτακτική η ανάγκη η χώρα μας να προσαρμόσει τις πολιτικές και τις υποδομές της στις νέες αυτές συνθήκες, επενδύοντας συστηματικά στην πρόληψη και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Καίριες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών, τη δημιουργία και τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, τη βελτίωση της διαχείρισης και προστασίας των δασών με σύγχρονα μέσα, καθώς και την αποφυγή κατασκευαστικών δραστηριοτήτων σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές. Οι δράσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Η πρόταση του πρωθυπουργού για αυξημένη συμμετοχή της ασφαλιστικής αγοράς στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποτελεί ένα θετικό βήμα και εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από κρατικούς πόρους και στην κατανομή του κινδύνου μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, συμβάλλοντας τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σοβαρότητα του προβλήματος, όσο και στη μείωση του «ασφαλιστικού κενού» που δεδομένα υφίσταται. Αναμφίβολα, η κακοκαιρία Daniel υπήρξε το πιο καταστροφικό φαινόμενο των τελευταίων 30 ετών. Ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό. Η φύση είχε ήδη στείλει προειδοποιήσεις με τον Ιανό, πλήττοντας την ίδια περιοχή, αλλά, δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής.
Επιπλέον, πριν από τον Daniel οι καταστροφικές πυρκαγιές είχαν προετοιμάσει το έδαφος για τις επερχόμενες καταστροφές. Οι συνέπειες ήταν τραγικές, με ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Η ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε άμεσα, καταβάλλοντας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Όλες οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της HDI Hellas, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών, στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και στην επιστροφή στην κανονικότητα.