Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού σε πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο στην Κίνα και που δεν αναμένεται να καλυφθούν ασφαλιστικά, καθώς στα συμβόλαια που συνάπτουν ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες δεν περιλαμβάνεται συνήθως η κάλυψη για επιδημίες.
της Βίκυς Γερασίμου
Με δεδομένη την μετάδοση του ιού σε παγκόσμια κλίμακα -ήδη πέρα από την Κίνα έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα στη Γαλλία, 4 στη Γερμανία και 1 στη Φιλανδία, 7 στην Αυστραλία, 5 στις ΗΠΑ, 15 στην Ταιλάνδη κ.α. – απώλειες αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος του τουρισμού και σε διεθνές επίπεδο.
Φαίνεται πως η εξάπλωση ιών στο παρελθόν όπως οι SARS, Ebola και Zika, οδήγησαν πολλές ασφαλιστικές στο να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σχετικά με την έκθεση τους στο ρίσκο της επιδημίας ή της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι το SARS “χτύπησε” 37 χώρες το 2003 προκαλώντας οικονομικές απώλειες αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ, $ 3 – 6 δισεκατομμύρια δολάρια στον Καναδά και 5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σιγκαπούρη (στοιχεία της Marsh).
Σύμφωνα με δήλωση στελέχους από μεγάλη νομική εταιρεία στο Χονγκ-Κονγκ, που δημοσιεύτηκε στο Reuters “για τις ασφαλιστικές το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεων θα έρθει από επιχειρήσεις ξενοδοχειακές, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων, ταξιδιωτικές εταιρείες, αεροπορικές και ιατρικές δαπάνες. Υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι που αγοράζουν καλύψεις για μεταδοτικές ασθένειες, ωστόσο τα περισσότερα συμβόλαια αποκλείουν την εν λόγω κάλυψη περιορίζοντας ταυτόχρονα το κόστος”.
Στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών δήλωσαν το Reuters ότι τα περισσότερα συμβόλαια ακύρωσης συμβάντων δεν καλύπτουν τον νέο ιό.
“Πολλές αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία ακυρώνουν τις κρατήσεις των πελατών τους λόγω του κοροναϊού” , δήλωσε ο Richard Coyle, επικεφαλής του τμήματος χρηματοδότησης κινδύνων στην Miller Insurance “χωρίς επαρκή ασφάλιση. Στην ουσία οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία απορροφούν οι ίδιοι τις οικονομικές απώλειες”.
Συνήθως αναφέρουν στο Reuters δύο στελέχη της αντασφαλιστικής αγοράς τα συμβόλαια που εκδίδονται από τους Lloyd’s εξαιρούν την επιδημία από τις καλύψεις για την ακύρωση εκδήλωσης ή κράτησης.
Οι επιχειρήσεις δεν αγοράζουν εξειδικευμένα συμβόλαια για επιδημίες
Όπως προαναφέραμε οι εταιρείες αγοράζουν συμβόλαια για τη διακοπή εργασιών και την απώλεια εσόδων, στα οποία ωστόσο η κάλυψη επιδημιών εξαιρείται. Για αυτό και ασφαλιστικές μεταξύ των οποίων και η Munich Re έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα συμβόλαια που να αφορούν τις απώλειες εσόδων από επιδημίες, τα οποία όμως δεν αγοράζουν οι επιχειρήσεις. Η Starbucks Corp, την Τρίτη, έγινε η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που προειδοποίησε για οικονομικές άπωλειες από τον ιό. Επίσης η απόφαση στη Σαγκάη να μην πάνε οι άνθρωποι στη δουλειά τους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου θα επηρεάσει εταιρείες όπως οι Tesla Inc, General Motors και Volkswagen.
Όσον αφορά την ταξιδιωτική ασφάλιση οι περισσότερες εταιρείες θα καλύψουν έξοδα που σχετίζονται με τον ιό για συμβόλαια τα οποία έγιναν πριν την εξάπλωση του ιού. Οι ασφαλιστικές εταιρείες Aviva, Allianz και AXA δήλωσαν ότι οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται εάν επηρεαστούν από τον ιό, εφόσον ακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές. Επίσης η Allianz Partners δήλωσε ότι στα νέα της συμβόλαια εξαιρεί τη συγκεκριμένη κάλυψη.