Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και την κοινωνία μας δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς μία φυσική καταστροφή ενδέχεται να πυροδοτήσει είτε άμεσα είτε πιο μακροπρόθεσμα αρνητικές εξελίξεις σε πολλαπλά πεδία. Στις περιοχές που καταγράφονται πυρκαγιές εν συνεχεία είναι πιθανό να ακολουθήσουν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά πέρα από αυτή την εξέλιξη, υπάρχουν αρνητικές απόρροιες και σε άλλους τομείς όπως οι τοπικές οικονομίες ή ακόμα και η ασφάλιση.
Της Βίκυς Γερασίμου (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Μάρτιος 2025)
Πρόσφατα οι ασφαλιστικές στο Δελχί κατέθεσαν προς έγκριση σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αύξηση 10-15% στα ασφάλιστρα υγείας, καθώς όπως αναφέρεται ο μολυσμένος αέρας έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θεραπειών και νοσηλειών για αναπνευστικά προβλήματα και νόσους. Το σχέδιο, το οποίο συζητείται τώρα μεταξύ των ασφαλιστών και το οποίο θα χρειαζόταν έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή των ασφαλίσεων, στηρίζεται στο ρεκόρ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί πέρυσι. Εάν εγκριθεί, θα ήταν η πρώτη φορά που η ατμοσφαιρική ρύπανση θα χρησιμοποιηθεί ως άμεσος παράγοντας για τον υπολογισμό των ασφαλίστρων υγείας στην Ινδία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών και σε άλλες πόλεις. Αυτό που αναφέρεται σαν πληροφορία στο Reuters από στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών είναι πως το χρόνο που πέρασε εκτοξεύτηκαν οι αξιώσεις που έχουν σχέση με την μόλυνση του αέρα, καθώς το τοξικό περιβάλλον στην περιοχή οδήγησε πολλούς περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Οι αξιώσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι ασφαλιστικές αφορούν ασθενείς με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ρύπανση παράγοντας τιμολόγησης
«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη ρύπανση ως ξεχωριστό παράγοντα στην τιμολόγηση με την έννοια ότι μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να επιβάλλουμε μια συγκεκριμένη χρέωση για τις περιοχές που επηρεάζονται από αυτήν», δήλωσε ο Amitabh Jain, επικεφαλής της Star Health STAU.NS, της Νο.1 αυτόνομης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας της Ινδίας. Το 2024, ο αριθμός των ασθενών με αναπνευστικές παθήσεις που χρειάστηκε να νοσηλευτούν αυξήθηκε στο 17%-18% το δεύτερο εξάμηνο του έτους έναντι 5%-6% το πρώτο εξάμηνο, είπε ο Jain. Επίσης, οι αιτήσεις για αναπνευστικά προβλήματα αυξήθηκαν κατά 8,3% από το οικονομικό έτος 2023 έως το οικονομικό έτος 2025 στην πολιτεία του Δελχί, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Boston Consulting Group και της ινδικής διαχειριστής υγειονομικής υπηρεσίας περίθαλψης Medi Assist. Η Star Health και η ICICI Lombard ICIL.NS δήλωσαν ότι η ρύπανση θα μπορούσε σύντομα να γίνει άμεσος παράγοντας στον καθορισμό των ασφαλίστρων ασφάλισης υγείας, εάν συνεχιστεί η κακή ποιότητα του αέρα. Η Bajaj Allianz General Insurance ανέφερε ότι ο κλάδος θα μπορούσε επίσης να προσθέσει νέες ρήτρες που να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση.
Η πρόσβαση στην ασφάλιση
Η δυνατότητα πρόσβασης στην ασφάλιση μεγάλου μέρους των πληθυσμών που ζουν σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δουν συλλογικά οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ. Όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα του Νέου Δελχί ήταν 5.331 $ το 2024 και η ασφάλιση υγείας με όριο κάλυψης 10.000 $ για μια οικογένεια στην πόλη ξεκινά από 100 και φτάνει τα 400 δολάρια ετησίως, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι εύκολο για πολλούς κατοίκους να έχουν κάλυψη. Όπως δηλώνει στο Reuters η 28χρονη ασθενής με ΧΑΠ, Ανικετ Τιβάρι, «sτην Ινδία, η κατοχή κάλυψης ασφάλισης υγείας είναι πολυτέλεια», για αυτόν ακριβώς το λόγο και η ίδια δεν έχει πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη.

Μόνο το 9% των χωρών πληρούν τα πρότυπα του ΠΟΥ
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση IQAir Global για την ατμοσφαιρική ρύπανση οι πιο μολυσμένες χώρες είναι το Μπαγκαλαντές, το Πακιστάν, η Ινδία, το Τατζικιστάν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Ιρακ, τα ΗΑΕ, το Νεπάλ, η Αίγυπτος και το Κονγκό. Σε αυτές οι περιοχές η συγκέντρωση βλαβερών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τα μικροσωματίδια PM2,5 που είναι ο πιο μικρός ρύπος αλλά και ο πιο επικίνδυνος. Είναι εξαιρετικά δε ανησυχητικό ότι μόλις 9% από 7.812 πόλεις που έγιναν οι σχετικές μετρήσεις κατέγραψαν ποιότητα αέρα που πληρούσε το πρότυπο του ΠΟΥ, το οποίο ορίζει ότι τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2.5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. «Βλέπουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής μας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της IQAir Global,Φρανκ Χέιμς και προσθέτει ότι «σε ορισμένες από τις πιο μολυσμένες χώρες, είναι πιθανό να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων 3 – 6 χρόνια».
Οι χώρες με τον πιο καθαρό αέρα
H Ελλάδα ανάμεσα σε 134 χώρες είναι 57η στην κατάταξη με τις χώρες που έχουν το χειρότερο ατμοσφαιρικό περιβάλλον λόγω μόλυνσης. Το 2023 η μελέτη μάλιστα καταγράφει μέσα ετήσια επίπεδα PM2.5 που φτάνουν τα 17,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στην δεκάδα με τις χώρες