Στον πιστωτικό κίνδυνο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών αναφέρεται η Φωστιέρη Αγγελική, Risk Underwriting Manager της coface, επισημαίνοντας ότι η ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τη λειτουργία τους και τη διασφάλιση των εσόδων τους.
(Περιοδικό “am” Ασφαλιστικό Marketing, Μάιος 2024)
Πώς βοηθάει η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων τις τουριστικές επιχειρήσεις στη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με διεθνείς συναλλαγές και συνεργασίες; Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις όταν χορηγούν πιστώσεις σε διεθνείς εταίρους και πώς η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων μετριάζει αυτούς τους κινδύνους;
Ο τουρισμός είναι ένας από τους σπουδαιότερους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας της χώρας.
Είναι γεγονός, ότι η τουριστική βιομηχανία λειτουργεί σε ένα δυναμικό περιβάλλον που περιλαμβάνει πολλούς διασυνδεδεμένους τομείς, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.
Μετά από ένα ταραγμένο 2023, το οποίο τελικά αποδείχθηκε πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, το 2024 διαμορφώνεται επίσης αβέβαιο, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις εντείνονται, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος, διεθνώς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού, η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν και τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανοδική τάση στις καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και στις πτωχεύσεις που παρατηρούμε εδώ και ένα χρόνο σε διεθνές επίπεδο, αναμένουμε να συνεχιστεί.
Επιπρόσθετα, η εποχικότητα, βασικό χαρακτηριστικό της τουριστικής βιομηχανίας, επηρεάζει τα έσοδα, τη ρευστότητα και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Η χορήγηση πίστωσης είναι αναγκαία περισσότερο σε αυτόν τον κλάδο, λόγω του διευρυμένου συναλλακτικού κυκλώματος, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του κύκλου εργασιών και ανάπτυξη. Ωστόσο, για να είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο λειτουργίας, πρέπει να διασφαλίζεται και η είσπραξη των πωλήσεων μέσω πίστωσης.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις που χορηγούν πιστώσεις σε διεθνείς εταίρους, αντιμετωπίζουν και πρέπει να διαχειριστούν τον πιστωτικό κίνδυνο, δηλαδή των κίνδυνο οι εταίροι τους να μη μπορέσουν να πληρώσουν στην ώρα τους ή να μη μπορέσουν να πληρώσουν καθόλου.
Ο πιστωτικός κίνδυνος, εάν η επιχείρηση δεν έχει φροντίσει να τον διαχειριστεί με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορεί να την επηρεάσει σημαντικά, να απειλήσει τη ρευστότητά της, την κερδοφορία της και να την οδηγήσει ακόμα και σε χρεοκοπία.
H ασφάλιση των πιστώσεων προστατεύει την ανάπτυξη της επιχείρησης, καλύπτοντας τον πιθανό κίνδυνο από ζημίες λόγω μη πληρωμής τιμολογίων. Παράλληλα, βοηθάει στη διαχείριση των απαιτήσεων αποτελεσματικά, μέσω και συμπληρωματικών υπηρεσιών, όπως η παροχή πληροφόρησης που αφορά τη φερεγγυότητα των σημερινών και μελλοντικών πελατών των ασφαλισμένων, ειδικά όταν αυτοί εδρεύουν στο εξωτερικό, επιτρέποντας έτσι στις ομάδες πωλήσεων να επικεντρωθούν σε ευκαιρίες όπου ο κίνδυνος μελλοντικής αθέτησης πληρωμών είναι χαμηλότερος.
H COFACE, με παρουσία σε 100 χώρες και κάλυψη κινδύνου σε 200, διατηρεί τους πελάτες της ενημερωμένους για τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, αξιοποιώντας τη διεθνή διαχείριση κινδύνων και την τεχνογνωσία της, με αξιολογήσεις χώρας και κλάδου και δεδομένα ποιότητας για περισσότερες από 195 εκατομμύρια εταιρείες παγκοσμίως.
Πώς μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ασφάλιση πιστώσεων ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδότησης έργων μεγάλης κλίμακας, όπως η κατασκευή ξενοδοχείων ή ηανάπτυξη τουριστικών προορισμών;
Η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Εκτός από τη συνήθη δυνατότητα της άμεσης χρηματοδότησης των ασφαλισμένων τιμολογίων από τα πιστωτικά ιδρύματα για παροχή κεφαλαίου κίνησης, οι τουριστικές επιχειρήσεις, μέσω της προστασίας των ταμειακών τους ροών, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση μπορεί να χρειαστούν για να επενδύσουν στην ανάπτυξη.
Χρησιμοποιώντας ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, βελτιώνουν την τεχνική ανάλυση και την πιστοληπτική τους αξιολόγηση και ως εκ τούτου μπορούν να τοποθετηθούν ως υποψήφιοι δανειζόμενοι χαμηλότερου κινδύνου για τους δανειστές. Αυτό ισχύει για διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως τράπεζες αλλά και επενδυτές.
Δεδομένου ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη, αυτός θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σημαντικός λόγος για μια επιχείρηση να εξετάσει προσεκτικά την ασφάλιση των πιστώσεών της.