Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του ΕΕΑ
Η περίπτωση εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την ERGO είναι μια εξέλιξη που κεντρίζει το ενδιαφέρον και γεννά αισιοδοξία με ταυτόχρονο προβληματισμό. Γι΄αυτό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να αποτελέσει αφορμή πολλών άλλων γεγονότων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Ως συμβάν, η πώληση μια ελληνικής εταιρείας σε ένα ξένο όμιλο δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Αντίθετα είναι μια ακόμη πώληση που επιβεβαιώνει τον αφελληνισμό που μαστίζει τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αδυναμία αυτοτελούς ανάπτυξης των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ωστόσο αυτό είναι μια κατάσταση γνωστή τα αίτια της οποίας χρήζουν ειδικής προσέγγισης και δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.
Εστιάζοντας στην περίπτωση ERGO-ΑΤΕ χαιρετίζουμε τη συνένωσή τους που δημιουργεί ένα ισχυρό ασφαλιστικό σχήμα και δυνητικά θα φέρει παραγωγές, θα δώσει θέσεις εργασίας, θα ανοίξει συνεργασίες και θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της αγοράς.
Έχουμε μπροστά μας τη δημιουργία μιας μεγάλης ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας της οποίας τα κεφάλαια και οι υπεραξίες οδηγούνται σε άλλη χώρα, όμως οι συντελεστές αυτής της παραγωγής είναι Έλληνες και αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό αποτύπωμα της εργασίας τους εμφανίζεται στην Ελλάδα.
Η νέα μεγάλη εταιρεία, θα πρέπει να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό στον ανταγωνισμό της αγοράς και να σταθεί με συνέπεια απέναντι στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ελληνική κοινωνία.
Τα ερωτήματα που αφορούν τις λεπτομέρειες εξαγοράς είναι αρκετά και σημαντικά. Όπως για παράδειγμα το τίμημα της εξαγοράς και πώς αυτό διαμορφώθηκε.
Αναλογεί άραγε στην αξία αυτής της μεγάλης ιστορικής ασφαλιστικής εταιρείας όπως είναι η ΑΤΕ Ασφαλιστική;
Είναι τυχαία ή τυπικά τα ερωτήματα βουλευτών σχετικά με το τίμημα εξαγοράς; Υπάρχει πρόβλεψη ως προς το ανθρώπινο δυναμικό και τις συνεργασίες;
Γνωρίζει κανείς τη συνέχεια αυτού του νέου σχήματος και τις μεταβολές που θα επιφέρει και τον κοινωνικό αντίκτυπο που τυχόν θα έχει στη δομή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και των εργαζομένων σε αυτή;
Είναι αλήθεια ότι τα αποθεματικά της ATE ύψους 400.000.000€ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες και τοποθετήθηκαν στη γερμανική τράπεζα σε μια εποχή που η ρευστότητα στη χώρα μας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς;
Ωστόσο πέραν αυτών, υπάρχει και ένα ουσιαστικό θέμα που αφορά την ανάπτυξη της νέας εταιρείας.
Πρώτιστο μέλημα θεωρώ ότι πρέπει να είναι η απόδειξη του οφέλους που έχει η εξαγορά της ΑΤΕ ασφαλιστική.
Όχι για τους αγοραστές αλλά για τους εξαγοραζόμενους, την οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη ξένων ομίλων σε χώρες εκτός της καταγωγής τους θα πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα επιχειρηματικής ηθικής και δράσης και να είναι πρότυπο προς μίμηση για τον ανταγωνισμό. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ενσωματώνουν και εταιρείες της χώρας που δραστηριοποιούνται.
Ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά και ως επαγγελματίας της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης προσδοκώ και θέλω να είμαι βέβαιος ότι η σωστή εποπτεία από την ΤτΕ, η σωφροσύνη της διοίκησης της ERGO και η συνδρομή όλων των συντελεστών των δύο εταιρειών θα θέσουν θεμέλια ώστε: η εξαγορά της ΑΤΕ να αποβεί θετική για τους ασφαλισμένους, για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες, και τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Θέλουμε να δούμε από την ισχυρή αυτή εταιρεία όταν θα αναπτυχθεί στην αγορά να εμφανίσει μια πορεία υποδειγματική για την επιχειρηματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης και να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που έχει ανάγκη η Ελλάδα και ο κλάδος.