Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζει τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό:
Την ώρα που η κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που έχουν ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και που η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ναδίρ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ως μέτρο που θα μπορούσε να ανασχέσει τη νέα περικοπή των συντάξεων, εμφανίζεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη για την πολύπαθη κατηγορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων; Με μία λέξη, καταστροφή. Έστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, ποια θα είναι η αντίδραση του μικρομεσαίου επιχειρηματία; Μη γελιόμαστε, θα προχωρήσει σε περικοπή προσωπικού. Θα είναι η μοναδική κίνηση που μπορεί να κάνει, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση του. Δηλαδή, συζητάμε μία λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, του υπ αριθμόν 1 προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας αυτή την στιγμή. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της «μαύρης» εργασίας. Κάποιοι συνάδελφοι μας θα μπουν στο δίλημμα εφαρμογής παράνομων μέσων, για να περισώσουν θέσεις απασχόλησης. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι η χαριστική βολή, καθώς ανάλογα με τα εισοδήματα τους θα δουν τις εισφορές τους να «απογειώνονται». Απόδειξη της προχειρότητας που αντιμετωπίζονται οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αμείβονται με μπλοκάκια, είναι ότι χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί τίποτα, ήδη το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι μελετά τρόπους συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, παραδεχόμενο ουσιαστικά την υπερβολή επιβάρυνση αυτών των κατηγοριών. Πάντως ήδη πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες μελετούν την περίπτωση κλεισίματος των βιβλίων τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, καθώς με τις επαπειλούμενες αυξήσεις των εισφορών, καθίσταται πλέον απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μήπως όλος αυτός ο σχεδιασμός θα έχει ως αποτέλεσμα μία νέα εκτόξευση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία;
Ουσιαστικά βάλλεται βάναυσα για μία ακόμη φορά, η κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σύμφωνα με όλες τις μελέτες, είναι αυτή που «κινεί» την ελληνική οικονομία και από την πρόοδο και ανάπτυξη της οποίας αναμένεται η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και η ανάκαμψη. Είναι αυτό δείγμα αναπτυξιακής πολιτικής;
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν συναινούμε στη μείωση των συντάξεων. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες, την οικονομία, την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Η μείωση των εισοδημάτων του Έλληνα πολίτη, αναπόφευκτα θα επιφέρει και τη μείωση στην κατανάλωση. Μικρά καταστήματα που σήμερα επιβιώνουν από τις αγορές του συνταξιούχου και του μισθωτού, θα δουν να «βυθίζεται» ο ήδη μειωμένος τζίρος τους. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι οδυνηρές, καθώς η χώρα μας τείνει να γίνει χώρα χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων.
Για τη διάσωση του ασφαλιστικού λοιπόν η λύση είναι μία. Έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στις αιματηρές περικοπές. Μόνο εφόσον δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, θα πάρει μπροστά η αγορά, θα πολλαπλασιαστούν οι φορολογούμενοι που θα εξοφλούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή μόνο μέτρων λιτότητας χωρίς κανένα αναπτυξιακό πρόσημο, είναι αποτυχημένο μείγμα πολιτικής, κάτι που έχει δείξει περίτρανα το πρόσφατο παρελθόν. Ανάπτυξη εδώ και τώρα, περιορισμός των μέτρων λιτότητας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή είναι η συνταγή εξόδου από την κρίση και όχι «ο θάνατος του εμποράκου».