Πληθαίνουν οι επαναστάσεις που αλλάζουν το πεδίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου! Δεκατρία χρόνια μετά την ανάπτυξη των πρώτων ανοσοθεραπειών, που αποκάλυψαν τα καρκινικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, έρχονται τα mRNA θεραπευτικά εμβόλια τα οποία εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό να τα σκοτώσει επιλεκτικά.
της Αλεξίας Σβώλου
Δύο επαναστάσεις εισάγουν δύο συνεργατικά «όπλα» στην ογκολογική φαρέτρα κι ετοιμάζονται να γράψουν τους τίτλους τέλους στον καρκίνο, αξιοποιώντας την τεχνολογική πρόοδο που συντελέστηκε κατά την πανδημία, με τους ειδικούς να καταγράφουν βήμα-βήμα τις εξελίξεις.
Πώς έγινε η αρχή
Ας πιάσουμε το νήμα αυτών των συναρπαστικών επιστημονικών εξελίξεων από την αρχή. Όπως είχε ήδη τονίσει προ της covid πανδημίας, ο παθολόγος Ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας, τέως πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), «βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του καρκίνου». Για την ακρίβεια έχουμε ήδη δρασκελίσει το πρώτο βήμα και είμαστε στο τέλος αυτής της αρχής!». Με την ανάπτυξη των ανοσοθεραπειών, όπως είναι το pembrolizumab, το nivolumab, το ipilinumab (όλα τους μονοκλωνικά αντισώματα) κάναμε μεγάλη πρόοδο, καθώς οι ανοσοθεραπείες κατάφεραν να «αφαιρέσουν» το καμουφλάζ που χρησιμοποιούσαν διαχρονικά τα καρκινικά κύτταρα προκειμένου να διαφύγουν της ανοσολογικής επιτήρησης. Οι πρώτες ανοσοθεραπείες έδωσαν καρπούς στο μεταστατικό μελάνωμα και τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) το 2011 έκαναν παγκόσμια αίσθηση. Αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα συνδέονται στους PD-1 υποδοχείς και ενεργοποιούν την κατασταλμένη ανοσολογική επιτήρηση ώστε να γίνουν αντιληπτά τα καρκινικά κύτταρα και να τα εξολοθρεύσουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (οι φυσικοί εξολοθρευτές του ανοσοποιητικού). Μεταστατικοί όγκοι άρχισαν να συρρικνώνονται, ακόμα και να εξαφανίζονται, χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό. Έκτοτε αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που κατάφεραν να επιβιώσουν περισσότερα από 5 χρόνια ή περισσότερα και από 10 χρόνια και οι ειδικοί μίλησαν για τη λειτουργική ίαση του καρκίνου. Πήγαν, μάλιστα, ακόμα παραπέρα και μίλησαν για καθαρή ίαση ή μετατροπή του καρκίνου σε χρόνιο ελέγξιμο νόσημα, όπως είναι για παράδειγμα ο διαβήτης. Δηλαδή σε απλή γλώσσα, να νοσείς από καρκίνο, αλλά ο καρκίνος να μην σε σκοτώνει και να πεθαίνεις από βαθιά γηρατειά. Πρωτόγνωρα –τότε- πράγματα!
Η επιστημονική «προίκα» της πανδημίας
Τα χρόνια πέρασαν, νέες ανοσοθεραπείες αναπτύχθηκαν και ήρθε η πανδημία του κορονοϊού να προκαλέσει μια παγκόσμια συστράτευση των επιστημονικών δυνάμεων. Αυτή η συστράτευση εργαστηρίων επιστημόνων και (ανταγωνιστικών) φαρμακευτικών εταιριών, που έβαλαν στην άκρη τον ανταγωνισμό για το κοινό καλό μάς πρόσφερε την τεχνολογία για την ανάπτυξη εμβολίων μέσα από πλατφόρμες mRNA. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και Διευθυντής της Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan Hospital, οι πρώτες προσπάθειες να δημιουργηθούν θεραπευτικά εμβόλια για… (διαβάστε τη συνέχεια στο medly.gr)