Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και η συνδεσιμότητα ανά τον κόσμο αυξάνεται, οι επιθέσεις που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο πλήττουν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να είναι ο πιο εκτεθειμένος.
Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, περίπου το 15% των επιχειρήσεων έχει δεχτεί επίθεση από hackers μέσα στον περασμένο χρόνο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί το πιο σύνηθες «θύμα». Την ίδια ώρα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που δέχονται χτύπημα από χάκερς ανήκει στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Οι επιθέσεις κοστίζουν στις επιχειρήσεις, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Grant Thornton, πάνω από 200 δισ. στερλίνες ή 274 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος ανησυχεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, καθώς τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι οι κυερνοεπιθέσεις αποτελούν απειλή.
Είναι ενδεικτικό ότι το 26% των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα δέχτηκε επίθεση τον περασμένο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, μόνο οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι διαθέτουν στρατηγική κυβερνοασφάλειας.
Και δεν είναι μόνο το κόστος και τα πρόστιμα που μπορεί να πληρώσει μία επιχείρηση. Είναι επίσης το μεγάλο πλήγμα που δέχεται στη φήμη της, όταν γίνεται γνωστό κάποιο κρούσμα κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να χάνονται πελάτες και να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Μπορεί στο παρελθόν οι επιχειρήσεις να μην ασφαλίζονταν επαρκώς για την απειλή του κυβερνοχώρου, όμως σήμερα τα πράγματα αλλάζουν. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 1 στις 6 θέσεις εργασίας που ανοίγουν στον κλάδο της πληροφορικής είναι στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.