Μη βιώσιμο και με τη «βούλα» του… αρμοδίου Υπουργείου θα παραμείνει το συνταξιοδοτικό σύστημα ακόμα και μετά την επικείμενη μεταρρύθμιση.
Αυτό δείχνει η οικονομική μελέτη την οποία δημοσίευσε χθες το Υπ. Εργασίας σε σχέση με τις συνέπειες της εφαρμογής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη το έλλειμμα των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.λπ.) θα… αυξηθεί το 2019, αντί να μειωθεί.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω έλλειμμα το οποίο προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και δαπάνες για κύριες συντάξεις, φτάσει τα 16,7 δισ. ευρώ από τα 16,3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις στις εισφορές που θα «τρέξουν» την περίοδο 2016-2019, το έλλειμμα των ταμείων θα αυξηθεί.
Βάσει των προβλέψεων του Υπ. Εργασίας, το μόνο το οποίο θα καταφέρει, η επικείμενη μεταρρύθμιση θα είναι το εξής: Να μην αυξηθεί το έλλειμμα ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα να φτάσει τα 17,7 δισ. ευρώ. Συνεπώς, χάρη στην επικείμενη μεταρρύθμιση, τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα γλιτώσουν μία αύξηση 1 δισ. ευρώ στο έλλειμμα.
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως η ενδεχόμενη αυτή αποτροπή μίας ανεξέλεγκτης αύξησης του ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ θα γίνει χάρη σε μέτρα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στα ταμεία κύριας ασφάλισης ανέρχονται σε 1,2-1,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-19.
Τα 850 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις και τα υπόλοιπα 350-450 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ασφαλιστικό «χαράτσι» του 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών. Με άλλα λόγια, αναμένεται να συμβεί το εξής «παράδοξο»: να λαμβάνονται μέτρα 1,2-1,3 δισ. ευρώ και το έλλειμμα να μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ…