Σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα προχώρησε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 η εταιρεία SQLearn – εταιρεία πληροφορικής & ειδικοί στο e-learning – με θέμα “Οι επιπτώσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2016/97 Insurance Distribution Directive (IDD) στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς”.
του Νίκου Μωράκη
Η Ημερίδα, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών είχε σκοπό να ενημερώσει τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες για τα θέματα της νέας κοινοτικής οδηγίας αναλύοντας το πλαίσιο εφαρμογής, τη νέα εποχή εταιρικής διακυβέρνησης και το σχεδιασμό/Marketing προϊόντων στην αγορά αλλά και τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε θέματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Πρώτη το λόγο πήρε η Δικηγόρος κ. Ελίνα Ντασιώτη η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση – διανομή, αρχής γενομένης το 2002 με την οδηγία Insurance Mediation Directive μέχρι και την τελευταία εκδοχή της η οποία θα είναι σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2018. Η κ. Ντασιώτη εξήγησε πως η νέα οδηγία θα απευθύνεται σε όλα τα κανάλια διαμεσολάβησης συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων σε Ασφαλιστικές επιχειρήσεις (καταργείται η εξαίρεση του άρθρου 2 του Π.Δ. 190/2006 ), τα online/direct κανάλια διαμεσολάβησης, τις τράπεζες (bancassurance) αλλά και τις ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών.
Μια οδηγία η οποία θα παρέχει το ελάχιστο των υποχρεώσεων/ διατάξεων που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εντάξουν ως εθνικό δίκαιο με το λεγόμενο “Gold Plating” να δίνει τη δυνατότητα στην εποπτική αρχή της κάθε χώρας να διαμορφώσει όπως εκείνη κρίνει σε επίπεδο συμμόρφωσης των παραληπτών της Οδηγίας σύμφωνα πάντα με την αρχή της αναλογικότητας.
Ενιαίο Μητρώο
Ένα ακόμη σημαντικό και ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με την οδηγία η εποπτική αρχή της κάθε χώρας θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ενιαίο μητρώο ασφαλιστικής διανομής στο οποίο θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Μια κίνηση χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης με σκοπό να υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία από ενδιαφερόμενους της κάθε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προστασία Καταναλωτή
Όσον αφορά τον καταναλωτή η νέα Οδηγία σκοπεύει να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματά του επαναδιατυπώνοντας την έννοια της “συμβουλής” του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή προς τον καταναλωτή, δημιουργώντας περαιτέρω υποχρεώσεις στον ίδιο κατά το προσυμβατικό στάδιο. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι αμερόληπτος, καλά ενημερωμένος και να μη συμμετέχει σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Θα πρέπει επίσης να είναι σίγουρος ότι ο καταναλωτής έχει κατανοήσει πλήρως τα προϊόντα που αγοράζει ενώ στο στάδιο ανάλυσης του κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση της επιλογής που έχει γίνει με βάση τις ανάγκες του. Στην ίδια λογική ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα πρέπει να παρέχει συνεχής πληροφόρηση στον πελάτη του καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενώ δύο νέα έγγραφα – το Insurance Product Information Document για τις ασφαλίσεις ζημιών και το Key Information Document για τα επενδυτικά προϊόντα – θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ενημερωτικό υλικό προς τον ασφαλισμένο.
Εκπαίδευση / Πιστοποίηση
Σχετικά με την εκπαίδευση – κομμάτια της οποίας είναι ήδη σε εφαρμογή στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά – η Οδηγία αναφέρει ότι ανά χρόνο η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 ώρες ανάλογα τη φύση του προϊόντος και το κανάλι διανομής με σκοπό την αναβάθμιση του επαγγέλματος και των υψηλών επαγγελματικών προτύπων.
Τέλος σημαντικό είναι να θυμίσουμε πως τα νέα μέτρα διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου τόσο για το προϊόν όσο και για τις εταιρείες, τους διαμεσολαβητές αλλά και τους υπαλλήλους τους. Σκοπός τους να προστατευσουν το συμφέρον του καταναλωτή, την ορθή διαχείριση συστημάτων κινδύνου και πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων αλλά καινα βοηθήσουν ως προς τον καλύτερο σχεδιασμό στη διανομή/διαμεσολάβηση του ασφαλιστικού προϊόντος. Θυμίζουμε επίσης ότι μέχρι την ψήφιση του κανονισμού και ενσωμάτωσή του στο Ελληνικό Δίκαιο στις 23 Φεβρουαρίου 2018, θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινήσεις, τροποποιήσεις αλλά και κατευθυντήριες γραμμές τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και την EIOPA.