Τελειώνει από την επόμενη εβδομάδα η περίοδος αναμονής των θεσμών σε σχέση με την εφαρμογή όσων συμπεριλαμβάνονταν στην 1η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, θα συναντηθούν τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών με τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο με ατζέντα:
- το νέο Εργασιακό,
- τις εκκρεμείς ανατροπές στο Ασφαλιστικό (ου μην αλλά και την εφαρμογή όσων ήδη προβλέπονται σε αυτό και των διορθώσεων που θέλει να εισάγει η ελληνική πλευρά) &
- τις αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2016 και την έναρξη του κύκλου των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, το Υπουργείο Εργασίας προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:
- Προχώρησε σε μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και μερίσματα του Δημοσίου. Ωστόσο προκειμένου να αποφύγει το σοκ των ισοπεδωτικών αναδρομικών κρατήσεων, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ανακοίνωσε πως θα τεθεί πλαφόν 10%. Αυτό, όμως, δεν έχει λάβει την έγκριση των θεσμών, ούτε καν… του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
- Δεν προώθησε τη θέσπιση τριών σημαντικών αλλαγών στο σύστημα εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών (ένταξη επαγγελματιών τουριστικών περιοχών επαρχίας στον ΟΑΕΕ, κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ που θα καταβάλλουν οι νέοι επιστήμονες και οι αγρότες)
- Προώθησε την διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Εργασιακό. Το πόρισμα της θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Υπ. Εργασίας – θεσμών. Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης -ΔΝΤ σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και τον κατώτατο μισθό.
- Διέρρευσε πως επιθυμεί την επανένταξη οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και μία νέα ενιαία ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο. Ωστόσο, οι θεσμοί …αντιπαθούν τους διακανονισμούς των ληξιπρόθεσμων χρεών, εκτιμώντας ότι ενθαρρύνουν τη συνεχή ανακύκλωση των χρεών γενικότερα.
- Επεξεργάζεται ο νέο σύστημα πρόνοιας. Γρίφο, όμως, ακόμα αποτελεί από ποιες παρεμβάσεις θα εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης , το οποίο -όμως- δεν αποκλείεται να «τρέξει» κατά το μοντέλο του προγράμματος «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» δίδοντας παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα.