Η δορυφορική πλοήγηση μας λύνει τα χέρια, καθώς μας βοηθά να πηγαίνουμε σε άγνωστους προορισμούς, χωρίς να μπερδευόμαστε στους δρόμους και στην κίνηση, σπάζοντας τα νεύρα μας και χάνοντας χρόνο.
Φαίνεται, όμως, ότι το GPS του κινητού ή του τάμπλετ “χαλάει” το GPS του εγκεφάλου. Βρετανοί επιστήμονες το λένε ξεκάθαρα. Η συχνή χρήση της δορυφορικής πλοήγησης έχει ως συνέπεια να αδρανούν περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και για τη νοητική επεξεργασία των εναλλακτικών διαδρομών.
Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, οι άνθρωποι θα γίνονται όλο και ανίκανοι να βρίσκουν μόνοι τους το δρόμο. To εσωτερικό GPS θεωρείται ένα από τα πολλά θαύματα του εγκεφάλου και η ανακάλυψη των σχετικών εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου του ποντικιού οδήγησε στην απονομή του Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας το 2014.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Ούγκο Σπίερς του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μελέτησαν στο εργαστήριο 24 εθελοντές.
Οι εθελοντές αυτοί κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εικονικές διαδρομές σε μια προσομοίωση του Σόχο, στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές μελετούσαν με τεχνικές απεικόνισης τις διεργασίες του εγκεφάλου τους.
Η έρευνα εστιάσθηκε στην εγκεφαλική δραστηριότητα του ιππόκαμπου (που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό) και του προμετωπιαίου φλοιού (που εμπλέκεται στον σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων). Όταν οι εθελοντές πλοηγούνταν στο Σόχο (του υπολογιστή) μόνο με τις δικές τους δυνάμεις, ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ιδίως όταν δοκίμαζαν νέους δρόμους.
Όταν, όμως, οι εθελοντές ακολουθούσαν τις εντολές του GPS, οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές έμεναν αδρανείς. «Όταν έχουμε την τεχνολογία να μας λέει ποιον δρόμο να πάρουμε, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μας δεν ανταποκρίνονται. Με μια έννοια, ο εγκέφαλός μας έχει πάψει να ενδιαφέρεται για τους δρόμους γύρω μας» δήλωσε ο Σπίερς.
Πηγή:Healthmag.gr