Τρεις παρεμβάσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, Γαβαλάκης Δημήτρης, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη βουλή.
Της Βίκυς Γερασίμου
Ειδικότερα αναφέρθηκε στη σταδιακή επέκταση του μέτρου για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ, τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρηματιών και τον προσδιορισμό των παραμέτρων για το ελάχιστο όριο ασφάλισης με βάση τον ισολογισμό.
Ο Δ. Γαβαλάκης επισήμανε ότι σε γενικό πλαίσιο το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και εστίασε στα εξής σημεία:
Το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Είναι θετικό που θα συμμετέχει σε αυτό εκπρόσωπος της επιχιειρηματικότητας. Η άποψή μας είναι ότι θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο το απαιτούμενο όριο ασφάλισης με βάση τον κύκλο εργασιών και σταδιακά να συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 1,5 και ε εκατ. ευρώ.
Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται φορολογική βοήθεια. Ο φόρος με μνημονιακές απαιτήσεις σε πολλές από αυτές τις καλύψεις έχει αυξηθεί και το ασφάλιστρο περιουσία επιβαρύνεται σημαντικά. Εφόσον φεύγει ένα βάρος από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να διερευνηθεί και αυτή η κατεύθυνση
Βλέπουμε θετικά το 70% ως ελάχιστο όριο ασφάλισης με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού. Ωστόσο, θα πρέπει αυτό να προσδιοριστεί με τις ειδικές παραμέτρους που χρειάζονται με υπουργική απόφαση γιατί για κάποιες επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από αυτό που θα χρειάζονταν ή για κάποιες άλλες χαμηλότερο και να δημιουργεί κινδύνους υπασφάλισης.