Η ουσία και η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης μπορούν να διαδοθούν μέσα από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και το σχεδιασμό στοχευμένης συλλογικής δράσης. Σε συνέντευξή του στο ID στο πλαίσιο του απολογισμού της χρονιάς που ολοκληρώνεται ο κ. Ι. Βοτσαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής, δηλώνει ότι το 2016 η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των συνεργατών και των εργαζομένων της και αναμένεται με την ολοκλήρωση του χρόνου να αποτυπωθεί αύξηση στην παραγωγή της.
Πώς θα κλείσει σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 για την Εταιρεία σας;
Είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε προβλέψεις για το κλείσιμο του 2016. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του εξαμήνου, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, δείχνουν σαφείς ανοδικές τάσεις στην παραγωγή ασφαλίστρων, Κερδών, Ενεργητικού και Ιδίων Κεφαλαίων. Έχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων – η Εταιρία, σε τόσο δύσκολους καιρούς, συνεχίζει να κάνει προσλήψεις – ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των συνεργατών – Διαμεσολαβητών της Εταιρίας που έφτασαν τους 1.650. Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι άλλη μια θετική χρονιά για την Interlife.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην ασφαλιστική αγορά;
Έχω αναφερθεί διεξοδικά τελευταία, σε δημόσια fora, στα κακώς κείμενα της Ασφαλιστικής Αγοράς στη χώρα μας, εντοπίζοντας το πρόβλημα στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα, ο οποίος ασφαλίζεται μόνον όταν είναι υποχρεωτικό και, γενικότερα, δεν προνοεί. Αλλά ευθύνη φέρουμε και εμείς, οι ασφαλιστές, που ουδέποτε δράσαμε συλλογικά και οργανωμένα για τη διάδοση της Ασφαλιστικής ιδέας, λόγω, κυρίως φυγόκεντρων τάσεων και συγκρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιριών. Πιστεύω πως οι ίδιες οι Ασφαλιστικές Εταιρίες πρέπει να οργανώσουν κάποιο σχέδιο δράσης, σε επίπεδο, ίσως, στοχευμένης Ενημερωτικής Εκστρατείας για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της Ασφάλισης, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα, που είναι ακριβώς αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Την ενημέρωση αυτή μπορούν να την αναλάβουν σε μεγάλο βαθμό και οι Διαμεσολαβητές που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο καθημερινά. Ο χρόνος που τους ζητείται να αφιερώσουν για μια τέτοια ενημέρωση είναι επένδυση για τη δουλειά τους. Τέλος, η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ορίζοντας τι πραγματικά είναι υποχρεωτικό στην Ασφάλιση, όπως π.χ. γιατί δεν είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση κατά Σεισμού σε μια σεισμογενή χώρα. Θα ήθελα να τονίσω, πριν κλείσω, ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης του Κλάδου μας είναι πολύ μεγάλες, δεδομένης της χαμηλής Ασφαλιστικής Δαπάνης επί του ΑΕΠ, με 2%, έναντι 8% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, δηλαδή 4 φορές χαμηλότερο. Το δε Μέσο Ασφάλιστρο Ζωής/κάτοικο είναι 7 φορές χαμηλότερο από το Μέσο Ευρωπαϊκό όρο (172 έναντι 1.200€) και το Μέσο Ασφάλιστρο Ζημιών /κάτοικο αντίστοιχα 4,5 φορές χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό. Τα νούμερα αυτά μας δείχνουν ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ υψηλά, διότι ξεκινάμε από πολύ χαμηλά ποσοστά βάσης. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή είναι ευθέως συναρτώμενη από την έξοδο από την Κρίση και την ανάκαμψη της Οικονομίας – που είναι το πάγιο ζητούμενο.