Ο 9χρονος Παναγιώτης γεννήθηκε με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια για την αντιμετώπιση της οποίας είχε υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.
Δύο χρόνια μετά την τελευταία επέμβαση, διαπιστώθηκαν: 1)Σοβαρού βαθμού στένωση του στελέχους της πνευμονικής αρτηρίας λίγο πριν τον διχασμό του, 2)Πολύ σοβαρού βαθμού επιμήκης στένωση της αριστερής πνευμονικής αρτηρίας και 3) Μέτριου βαθμού στένωση της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας.
Το μικρό μήκος του στελέχους της πνευμονικής καθιστούσε αδύνατη την χρήση κεντρικού στεντ εντός αυτού, λόγω του κινδύνου καταστροφής της πνευμονικής βαλβίδας. Ταυτόχρονα, η παρουσία ανευρύσματος της δεξιάς κοιλίας πολύ κοντά κάτω από την επιφάνεια του στέρνου καθιστούσε εξαιρετικά δυσχερή την εκ νέου στερνοτομή για νέα (4η κατά σειρά) εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
Μετά την μελέτη των ευρημάτων του απεικονιστικού ελέγχου από την Παιδοκαρδιολογική και Καρδιοχειρουργική Κλινική, αποφασίστηκε ο μικρός ασθενής να υποβληθεί σε μη χειρουργική διάνοιξη του στελέχους και των δύο κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας με την τεχνική τοποθέτησης εφαπτόμενων στεντς (kissingstents).
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για την διάνοιξη του διχασμού της κατιούσας αορτής και μερικές φορές του διχασμού στεφανιαίων αρτηριών.
Είναι δε η πρώτη φορά παγκοσμίως που εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στις πνευμονικές αρτηρίες. Η διάμετρος του στελέχους αυξήθηκε από τα 8 στα 18 mm (220%), της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας αυξήθηκε από 4 σε 10 mm (250%), ενώ της αριστερής πνευμονικής αρτηρίας από 2 σε 8 mm (400%). Τα νέα τεχνολογίας στεντς που χρησιμοποιήθηκαν διαθέτουν την ιδιότητα να μπορούν με απλό μπαλονάκι να διαταθούν περαιτέρω στο μέλλον, ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του μικρού ασθενούς, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εγχείρησής ανοικτής καρδιάς.
Η επέμβαση διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστήριου του ΙΑΣΩ Παίδων υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Τσαούση και υπό την Επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Βασιλείου Θανόπουλου καθώς και με την υποστήριξη του κ. Πάρη Άγιου, Επιστημονικού Συνεργάτη, Αναισθησιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων.
Έγινε, δε, υπό την Καρδιοχειρουργική κάλυψη του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Παίδων που διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός.
Στο ΙΑΣΩ Παίδων φροντίζουμε πάντα η υγεία των παιδιών να είναι στα καλύτερα χέρια. Το έμπειροιατρικό και το εξειδικευμένο νοσηλευτικόπροσωπικό, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής και η εφαρμογή καινοτόμωνδιαγνωστικών και θεραπευτικώνμεθόδων, καθιστούν το ΙΑΣΩ Παίδων,την κορυφαία Παιδιατρική κλινική στην Ελλάδα.