Οι πρώτες ενδοβρογχικές βαλβίδες σε ασθενή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και βαριά πνευμονοπάθεια, τοποθετήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Η επιτυχής επέμβαση πραγματοποιήθηκε, σε 57χρονο ασθενή που έπασχε από σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα, σε συνεργασία του Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλου, επεμβατικού πνευμονολόγου, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και του Δρ. Κώστα Παπαγιαννόπουλου, χειρουργού θώρακα, Διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του St. James Hospital στο Leeds (Μεγάλη Βρετανία).
Οι βαλβίδες τοποθετήθηκαν επιτυχώς στα προσβληθέντα- κατεστραμμένα σημεία των πνευμόνων του ασθενή ώστε να επιτρέπουν, αμέσως μετά, μόνο την έξοδο του αέρα από τους βρόγχους και όχι την είσοδό του. Στόχος της θεραπευτικής μεθόδου είναι οι περιοχές αυτές να μην δέχονται αέρα, επομένως με την εκπνοή του ασθενούς να ‘’μαραίνονται’’ προς όφελος των υγειών περιοχών, οι οποίες κερδίζουν πλέον περισσότερο χώρο.
Αμέσως μετά την επιτυχή έκβαση ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος δήλωσε: «Ελπίζω η συνεργασία μας με τον κ. Παπαγιαννόπουλο να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε άλλες τεχνικές που εφαρμόζονται στην Αγγλία και για άλλες σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου για την συμβολή της στη επιτυχή επέμβαση που διενεργήσαμε».
Από την πλευρά του ο Δρ. Κώστας Παπαγιαννόπουλος, Διευθυντής της Θ/Χ Κλινικής του St. James Hospital του Leeds τόνισε ότι: «Η επέμβαση ήταν επιτυχής και θεωρώ ότι υπάρχει σπουδαίο μέλλον για την αντιμετώπιση του πνευμονικού εμφυσήματος. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς με ανάλογα προβλήματα και μπορούν να βοηθηθούν με τις σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα με το Ιατρικό Διαβαλκανικό, ένα σύγχρονο κέντρο και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε την συνεργασία ώστε να βοηθηθούν όλοι οι άρρωστοι που θα ζητήσουν τη βοήθεια μας».
Η τοποθέτηση των ενδοβρογχικών βαλβίδων γίνεται ενδοσκοπικά με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ΧΑΠ και βαρία πνευμονοπάθεια, όπως το πνευμονικό εμφύσημα.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, προβλέπει πρωτίστως την καταλληλότητα του ασθενή που θα υποβληθεί στην επέμβαση, με τήρηση ειδικού ιατρικού πρωτοκόλλου. Για την τελική απόφαση συνεργάζεται διαπιστευμένο κέντρο στις ΗΠΑ που ελέγχει διεξοδικά τον φάκελο του ασθενούς, οπότε συστήνει ή όχι τη διενέργεια της επέμβασης.
Ο αριθμός των ασθενών σήμερα στην Ελλάδα με σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα, είναι μεγάλος και η θεραπευτική αντιμετώπισή τους θεωρείται «λυτρωτική» για τους ίδιους, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους και δυσκολεύονται να αποδώσουν.
Ο ασθενής παρέμεινε στην κλινική δύο ημέρες για τον αναγκαίο έλεγχο και ακολούθως πήρε εξιτήριο.