Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2022, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε (σε όρους όγκου) κατά 5,9% έναντι του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 μειώθηκε σε σχέση με το 2021 (+8,4%2 ), εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των τιμών της ενέργειας, ύστερα από μια σειρά υγειονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων (πανδημία Covid-19, πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας). Η γεωπολιτική αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη, που ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του 2022, οδήγησε σε έκρηξη του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα), επηρεάζοντας αντίστοιχα τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης (σιτηρά, λαχανικά, κρέας). Η ελληνική οικονομία επηρεάστηκε σε αισθητά μεγάλο βαθμό από την άνοδο του εισαγόμενου πληθωρισμού, που διάβρωσε ιδιαιτέρως τα διαθέσιμα εισοδήματα των μισθωτών, προκαλώντας αλυσιδωτές
αντιδράσεις.
Εξετάζοντας διαχρονικά την αγορά εργασίας στη χώρα μας, διαπιστώνεται ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας την προηγούμενη δεκαετία επέφερε κλυδωνισμούς και στην αγορά εργασίας, η οποία επλήγη σε μεγάλο βαθμό, με τα ποσοστά ανεργίας να εκτινάσσονται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, από το 2014 μέχρι και το 2019 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης. Η ξαφνική εμφάνιση της νόσου Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η εξάπλωσή της στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2020, μετέβαλε ξανά τα δεδομένα και ανέτρεψε τη θετική πορεία των προηγουμένων ετών, καθώς η απασχόληση κατέγραψε μείωση. Παρ’ όλα αυτά, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από το Μάιο του 2021 και εν γένει τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας, η απασχόληση παρουσίασε εκ νέου αυξητική τάση, η οποία συνεχίστηκε και το 2022 και μάλιστα με πιο έντονο ρυθμό. Το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια (2014-2022). Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνεχής καθοδική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, συνεχίστηκε και την περίοδο 2021- 2022. Τονίζεται, ότι το 2022 παρατηρήθηκε μείωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού κατά 138 χιλ. (ή 3,1% σε ετήσια βάση). Η μείωση αυτή προήλθε, σε μεγάλο βαθμό, από την αύξηση της απασχόλησης δεδομένου ότι ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στην Ελληνική Επικράτεια παρέμεινε σχετικά σταθερός.
“Η αγορά εργασίας εμφάνισε αύξηση της απασχόληση