Τέλος στις περιπτώσεις Regulator Shopping σκοπεύει να βάλει η νέα οδηγία για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση (Οδηγία Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων -IDD).
του Νίκου Μωράκη
Στο σχέδιο νόμου που θα έρθει και θα ψηφισθεί στην Ελλάδα σε λιγότερο από δύο μήνες (υπό κανονικές συνθήκες) ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών και σε περιπτώσεις όπου η χώρα εγκατάστασης ενός διαμεσολαβητή δεν είναι η χώρα στην οποία δραστηριοποιείται.
Η συγκεκριμένη Οδηγία φαίνεται να θέλει να ελέγξει το κενό που υπάρχει ως προς τον έλεγχο των ΕΠΥ σε επίπεδο καναλιών διανομής – όπως επίσης και τις περιπτώσεις όπου ένας διαμεσολαβητής διαλέγει γειτονική χώρα (με προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας του και διαφορετική εποπτεία) προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ασκώντας όμως δραστηριότητα στη χώρα του. Όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας με Διαμεσολαβητές που ενώ δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί στη Βουλγαρία ή άλλη γειτονική χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το λόγο αυτόν, η νέα Οδηγία προσπαθεί να εξισορροπήσει τις αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών σε περίπτωση εξαγωγής – διασυνοριακής διανομής – ασφαλιστικών προϊόντων.
Ο Οδηγία λέει λοιπόν ότι οι εποπτικές αρχές μπορούν να συμφωνήσουν όταν υπάρχει διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών –όταν δηλαδή η κύρια δραστηριότητα του διαμεσολαβητή είναι στη χώρα υποδοχής και όχι στη χώρα εγκατάστασης (Regulator Shopping)– να ασκήσουν εποπτεία για την επιβολή κυρώσεων συνδυαστικά ή ακόμα και αποκλειστικά από την εποπτική αρχή στη χώρα υποδοχής. Η εποπτική αρχή στη χώρα υποδοχής θα έχει το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων ακόμα και απαγόρευσης της δραστηριότητας του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή αν αντιληφθεί τεκμηριωμένα ότι η κύρια δραστηριότητά του δεν είναι στη χώρα εγκατάστασής του (Product Oversite Governance).
Διαβάστε επίσης και το άρθρο “Διαφάνεια & ορθή σύγκριση προϊόντων ζητά η νέα οδηγία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης“.