Τις τελευταίες ημέρες η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα.
γράφει ο Νίκος Mωράκης
Μπορεί η είδηση που κάνει τον κύκλο της αγοράς να είναι ότι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές των περιφερειών Αττικής (δείτε εδώ) & Β. Αιγαίου (δείτε εδώ) να μπορούν πλέον να κάνουν αιτήσεις για τα προγράμματα χρηματοδότησης που είναι ακόμα ανοιχτά όμως για να φτάσουμε μέχρι αυτή την «πολυτέλεια» για την Αγορά μας ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος.
Και την χαρακτηρίζουμε «πολυτέλεια» γιατί όπως θα θυμούνται και οι παλιοί του Κλάδου οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ήταν πάντα εκτός προγραμμάτων χρηματοδότησης από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί;
Γιατί όπως μάθαμε σχετικά πρόσφατα (δείτε εδώ) ο ΚΑΔ τους στη γραφειοκρατία του συστήματος συγκαταλεγόταν και συγκαταλέγεται (αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει) στους ΚΑΔ του χρηματοπιστωτικού κλάδου στον οποίο μεταξύ άλλων βρίσκονται και τα τραπεζικά συστήματα και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες. Εταιρείες που λόγω της δραστηριότητάς τους και των υψηλών τζίρων τους εξαιρούνται από τα περισσότερα προγράμματα χρηματοδότησης.
Μπορούμε να συγκρίνουμε όμως το μέσο Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή με αυτούς τους οργανισμούς; Φυσικά και όχι. Μπορούμε να το αποδείξουμε; Πλέον ναι μέσα από την έρευνα του ΕΕΑ σε συνεργασία με την ICAP (δείτε εδώ).
Αυτά πιστεύουμε ήταν και τα επιχειρήματα αλλά και η διαπραγματευτική δύναμη του Προέδρου του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αλλά και του Γ.Γ. Δημήτρη Γαβαλάκη προς τον υφυπουργό ανάπτυξης κ. Τσακίρη προκειμένου μετά από δικές τους εκκλήσεις να τον πείσουν να συγκαταλέξει και τον ΚΑΔ των ασφαλιστών στην επιστολή που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp δείτε εδώ) ζητώντας να ενταχθεί και αυτό το επάγγελμα στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε επίσης: Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση
Κάτι που έγινε για πρώτη φορά και που προκειμένου οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να ενταχθούν και σε λοιπά προγράμματα στο μέλλον θα πρέπει να ξαναγίνει (π.χ. το ΕΣΠΑ 2021-2024). Έγινε όμως η αρχή και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό κ. Τσακίρη που ασχολήθηκε με το θέμα όπως και τους περιφερειάρχες κ. Πατούλη & Μουτζούρη για τη συνεργασία τους και τα αντανακλαστικά τους. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε και τη δράση των Χατζηθεοδοσίου, Γαβαλάκη και των σωματείων της Διαμεσολάβησης που εντόπισαν το πρόβλημα και το έφεραν στην επιφάνεια ενημερώνοντας τον Υπουργό. Πρωτοβουλία που ξεκλείδωσε την πρόσβαση των διαμεσολαβητών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και που ίσως έμενε στα αζήτητα αν δεν υπήρχε το προσωπικό ενδιαφέρον και οι επαφές των συγκεκριμένων ανθρώπων. Μια ατέρμονη μάχη που βαραίνει τις πλάτες κυρίως των σωματείων της Διαμεσολάβησης αποδεικνύοντας γιατί πρέπει όχι μόνο να υπάρχουν αλλά και να είναι δραστήρια και μαχητικά.
Ελλάδα όμως είναι μόνο η Αθήνα;
Φυσικά και όχι. Αλλά για καλή μας τύχη στη προεδρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών βρίσκεται ασφαλιστής και μεταξύ των λοιπών υποχρεώσεών του φροντίζει και τα του Κλάδου του στην περιφέρεια όμως που περιορίζονται οι αρμοδιότητές του.
Γιατί και οι λοιπές περιφέρειες δεν εντάσσουν τους ασφαλιστές στα προγράμματα χρηματοδότησης που τρέχουν;
Μέχρι στιγμής με την πληροφόρηση που έχουμε η μόνη περιφέρεια πέρα από την Αττική που έχει προσθέσει νέους ΚΑΔ μεταξύ αυτών και των Ασφαλιστών είναι αυτή του Β. Αιγαίου. Από τη στιγμή όμως που το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κανονικά και οι υπόλοιπες περιφέρειες τα προγράμματα των οποίων δεν έχουν κλείσει μπορούν να εντάξουν τους ασφαλιστές στις αιτήσεις. Για παράδειγμα το πρόγραμμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απ’ όσο γνωρίζουμε έχει κλείσει και δεν μπορεί να γίνει κάτι.
Ότι εντάχθηκαν οι Ασφαλιστές στο πρόγραμμα σημαίνει ότι θα πάρουν και λεφτά;
Όχι. Το πρώτο βήμα ήταν να μπορούν να κάνουν αίτηση. Να έχουν το δικαίωμα. Το δεύτερο βήμα είναι η ίδια η αίτηση προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά (μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία) και το τρίτο είναι να εγκριθεί πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις με τη βασικότερη να είναι η μείωση τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πώς μπορούν να κάνουν αίτηση η ασφαλιστές αφού δεν έχουν Φ.Π.Α; Είχαμε γράψει παρόμοιο άρθρο για αυτό το θέμα (δείτε εδώ), καλό είναι όμως όσοι Ασφαλιστές ενδιαφέρονται να έρθουν σε επικοινωνία με το λογιστή τους για τις λεπτομέρειες.