Το δικαίωμα στη μετακίνηση είναι μια βασική πτυχή της καθημερινότητάς μας και για πολλούς από εμάς η αυτονομία και η ευελιξία του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη. Όμως και η προστασία του περιβάλλοντος και ο περιορισμών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πώς μπορούν αυτές οι δύο αλήθειες να συμβιβαστούν;
Η απάντηση βρίσκεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συζητιούνται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, και όχι άδικα. Θα έλεγε κανείς πως όπως σταδιακά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κινηθούν μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, ανοίγει μια ευκαιρία για την ηλεκτροκίνηση να μπει περισσότερο στις ζωές μας.
Τι σημαίνει όμως ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Είτε το σκέφτεσαι από περιβαλλοντικής άποψης γιατί θέλεις να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα και να βάλεις το λιθαράκι σου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε σε απασχολούν οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, τότε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι καλή επιλογή.
Μαζί με τα σημαντικά του πλεονεκτήματα έχει και όμως κάποια μειονεκτήματα. Αυτά αξίζει να τα δεις με λεπτομέρεια για να μπορέσεις να κάνεις μια όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη επιλογή. Κι αν είσαι από τους εκλεκτούς που ήδη έχουν αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα μας, τότε σίγουρα θα σε απασχολεί το θέμα της ασφάλισης και της συντήρησης.
Ας δούμε λοιπόν όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα.
Τι είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Όσο κι αν σου φαίνεται απίθανο, ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν σχεδόν από όταν κατασκευάστηκαν και τα πρώτα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όμως προτιμήθηκαν τα δεύτερα και έναν αιώνα μετά, με την κλιματική αλλαγή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάναμε στροφή και αναπτύσσουμε ξανά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ευρεία χρήση.
Ουσιαστικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούν καύσιμα όπως βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά έχουν ως πηγή κίνησης έναν ηλεκτρικό κινητήρα που παίρνει ενέργεια από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ηλεκτρικών κινητήρων, οι κινητήρες μόνιμου μαγνήτη (brushless) και οι τριφασικοί επαγωγικοί κινητήρες, ανάλογα με τους οποίους εξοπλίζεται το αυτοκίνητο με τον αντίστοιχο μετατροπέα ισχύος.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία αξίζει να μελετήσεις με προσοχή για να διαπιστώσεις αν ένα τέτοιο όχημα είναι κατάλληλο για σένα και την οικογένειά σου.
Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Eco Friendly
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα υπέρ των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι το γεγονός ότι έχουν μηδενικούς ρύπους, καθώς δεν χρησιμοποιούν καύσιμα και ως εκ τούτου δεν παράγουν καυσαέρια. Βέβαια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι πανάκεια για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν συνεχίζει να παράγει ρύπους, όμως αυτοί θα εκπέμπονται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πιο ελεγχόμενοι σε σχέση με τους ρύπους που παράγονται από εκατομμύρια αυτοκίνητα στο αστικό περιβάλλον.
Επιπλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργούν πολύ λιγότερο θόρυβο σε σχέση με τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και άρα συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στην ηχορύπανση.
Πιο απλός μηχανισμός και ευκολότερη οδήγηση
Οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν πιο απλά από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και ως αποτέλεσμα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Λειτουργούν χωρίς προβλήματα σε πολύ υψηλότερες στροφές, δεν χρειάζονται προθέρμανση και παρέχουν στιγμιαία ροπή, έτσι ώστε να φτάνουν στην τελική τους ταχύτητα πολύ πιο γρήγορα.
Επομένως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ευκολότερα στη χρήση και ταχύτερα σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.
Χαμηλότερο κόστος κίνησης και συντήρησης
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επίσης οικονομικότερα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσον αφορά το κόστος κίνησης και συντήρησης. Από τη μία δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις στο κόστος της βενζίνης, ενώ αν κάποιος έχει ενεργοποιήσει νυχτερινό ρεύμα μπορεί να φορτίσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο πιο οικονομικά, απευθείας στο σπίτι.
Όσον αφορά τη συντήρηση, και εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά αφού αν δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν χρειάζονται ενέργειες όπως αλλαγή λαδιών, μπουζί ή αντιμετώπιση σκουριάς καυσαερίων.
Τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ας δούμε τώρα στον αντίποδα, τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων:
Υψηλή τιμή πώλησης
Ίσως ο βασικότερος αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος να είναι οι υψηλές τιμές πώλησης, που ξεκινούν περίπου από τις €30.000 για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Ο λόγος για αυτή τη σημαντική διαφορά στην τιμή σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα είναι το υψηλό κόστος κατασκευής.
Πάντως υπάρχει και το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” το οποίο προσφέρει επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να μετατραπεί το συμβατικό αυτοκίνητο σε ηλεκτρικό, οπότε απαιτείται σημαντική επένδυση από την πλευρά του αγοραστή, που ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμος να αλλάξει όχημα.
Μικρή αυτονομία
Ένα ακόμα σημείο που μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό στους επίδοξους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η μικρή αυτονομία. Ενδεικτικά, οι μπαταρίες συνήθως απαιτούν επαναφόρτιση κάθε 100χλμ, ενώ κάποια μοντέλα μεγάλης ισχύος μπορούν να καλύψουν μέχρι και 300 χλμ σε μία φόρτιση. Αυτό όμως σημαίνει ότι είναι δύσκολο να καλύψει κανείς μεγάλες αποστάσεις χωρίς να πρέπει να σταματήσει για φόρτιση, η οποία κρατάει αρκετές ώρες.
Συνήθως ο χρόνος που απαιτείται για πλήρη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι 3 με 8 ώρες. Υπάρχει και ταχυφόρτιση η οποία όμως προσφέρει μικρότερη αυτονομία.
Τέλος, ο χρόνος ζωής των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 ετών.
Περιορισμένοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Απαραίτητη είναι η φόρτιση για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πέρα από το σύστημα φόρτισης που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει στο σπίτι του για να φορτίζει το αυτοκίνητο, θα χρειάζεται και φόρτιση σε άλλους χώρους.
Εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία φόρτισης στο Ελληνικό οδικό δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η Ελλάδα το 2020 διέθετε 252 δημόσια σημεία φόρτισης. Συνολικά, μαζί με τα ιδιωτικά σημεία, ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα συναντούσε μόλις 0,2 σημεία φόρτισης ανά 100 χλμ. Αυτός ο αριθμός είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον διαφαίνεται υπέρ της ηλεκτροκίνησης και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον νέο κλιματικό νόμο της κυβέρνησης που στοχεύει στην πράσινη μετάβαση. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και περιλαμβάνει την απαγόρευση πώλησης νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030. Επιπλέον, ο στόχος είναι ότι από το 2025 όλα τα νέα ταξί, αλλά και το ένα τρίτο των ενοικιαζόμενων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά.
Ας δούμε πώς διαμορφώνεται η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας σήμερα.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα με αριθμούς
Παρόλα τα εμπόδια για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα, την τελευταία διετία έχει δημιουργηθεί μεγάλη ώθηση στην αγορά, με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο συνέδριο «Electric Vehicle Conference», από τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Ενδεικτικά, το μητρώο του Υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει 4.474 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα μισά από τα οποία ταξινομήθηκαν την περασμένη χρονιά, ενώ για όλο το 2020 είχαν ταξινομηθεί μόνο 1.177 ηλεκτρικά οχήματα. Υπήρξε υπερδιπλασιασμός των ταξινομήσεων έως το τέλος του 2021 και παρατηρείται μια ισχυρή δυναμική υπέρ της ηλεκτροκίνησης από την πλευρά των πολιτών.
Ποιες μάρκες προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές; Η είσοδος της αμερικανικής εταιρείας Tesla στην ελληνική αγορά το 2021 έκανε τη μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς πήρε την πρώτη θέση στις πωλήσεις με το φθηνότερο μοντέλο της (Tesla Model 3).
Ενδεικτικά, για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, η Tesla σημείωσε 394 πωλήσεις φτάνοντας μερίδιο που ξεπέρασε το 26%. Ακολουθεί η Peugeot με 251 πωλήσεις με τα μοντέλα Peugeot e-208 και e-2008, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Volkswagen με τα μοντέλα ID.3 και ID.4 και συνολικά 185 πωλήσεις.
Η Eurolife FFH στέκεται δίπλα στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων Tesla
Η Eurolife FFH έχει σκοπό πάντα να στηρίζει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Με γνώμονα τις σημαντικές εξελίξεις που διαφαίνονται στον κλάδο της αυτοκίνησης, έλαβε υπόψη και τις απαραίτητες προσαρμογές στα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτων.
Τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτων Safe Drive Standard και Safe Drive Plus πλέον προσφέρουν τη δυνατότητα ασφάλισης και ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla. Έτσι ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές ανάγκες των κατόχων ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στηρίζουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με όλα τα οφέλη που έχει για το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου της Eurolife FFH παρέχουν άμεση εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, την επιλογή 3μηνης, 6μηνης ή 12μηνης ασφάλισης, καθώς και έκπτωση στα ασφάλιστρα ανανέωσης.
Στόχος της Eurolife FFH είναι να υποστηρίζει την καλύτερη εκδοχή της ζωής των πελατών της, προσφέροντας ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζονται, ώστε να πετυχαίνουν περισσότερα κάθε ημέρα, ακόμη και μέσα από την ασφαλή μετακίνησή τους.