Εντός των επομένων ημερών θα δημοσιεύσουμε στο «Insurance Daily» και στο «Επιστημονικό Μάρκετινγκ» Ιουλίου-Αυγούστου, 2008, τα στοιχεία της παραγωγής όλων των Ασφαλιστικών Εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που έχουμε στα χέρια μας, λείπει μόνον αυτός της Alico, πρώτη Εταιρεία Ζωής παραμένει η Εθνική, δεύτερη η EFG Eurolife, παρόλο που μείωσε το χαρτοφυλάκιό της, και τρίτη η ING. Ελπίζουμε η Alico να δημοσιεύσει τον ισολογισμό της πριν τις 25 Ιουνίου, 2008, που κλείνουμε το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου, 2008.
Σημειώνουμε ότι το περιοδικό «Economist» για πολλά χρόνια τώρα, αναδημοσιεύσει τα στοιχεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ελλάδα, αποκλειστικά από το «Επιστημονικό Μάρκετινγκ» και βεβαίως αναφέρει την πηγή του.
Ο λόγος για τον οποίον η ING κέρδισε τη τρίτη θέση είναι η ενσωμάτωση της παραγωγής της ING Πειραιώς την οποία απορρόφησε. Η ING παρήγαγε 90 εκατ ευρώ περίπου το 2007, το οποίο αποτελείται από συμβόλαια UL εφάπαξ καταβολών και Ομαδικά συμβόλαια που έκλεισε από το πελατολόγιο της Τράπεζας. Μπορεί η ING να μην υπολογίζει τα εφάπαξ καταβολών ως Νέα Παραγωγή, εμφανίζει το 10% των Κεφαλαίων, όμως εμφανίζονται ως Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα στον Ισολογισμό της. Πέρυσι το Νοέμβριο, η ING λάνσαρε ένα UL εφάπαξ καταβολών, διάρκειας δέκα χρόνων, με ελάχιστο Κεφάλαιο €5.000 και με περιορισμένη χρονική περίοδο διάθεσης τον ένα μήνα. Το ονόμασε «Multiplier».
Αυτός ο περιορισμός του ενός μηνός, λειτούργησε ως «ευκαιρία» και βοήθησε το δίκτυό της να συγκεντρώσει 32 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο!
Ένα άλλο στοιχείο που λειτούργησε ευνοικά στο κλείσιμο των Πωλήσεών του, ήταν η εγγύηση του Κεφαλαίου στη λήξη. Οι τρομοκρατημένοι από την κρίση του ΧΑ του 2000, Έλληνες, πάντα αφελής, το εισέπραξαν ως «προσόν» χωρίς να σκεφτούν ότι το εγγυημένο Κεφάλαιο επί της ουσίας, θα αξίζει το 60% ή το 70% των χρημάτων τους, για να μην πούμε λιγότερα μετά δέκα χρόνια! Εν τούτοις, και με ένα μικρό ποσοστό των αποδόσεων των Κεφαλαίων τους Επένδυσαν, μόνον στην ING, 32 εκατ.ευρώ σε ένα μήνα!
Τα Κεφάλαια αυτού του είδους (UL Δεκαετίας, Εγγυημένου Κεφαλαίου) που Επενδύονται κυρίως στις Τράπεζες και λιγότερο στις Ασφαλιστικές, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτά τα Κεφάλαια είναι που συγκίνησαν τις Πολυεθνικές οι οποίες επικεντρώθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Τώρα γιατί η ING στην Ελλάδα παρουσίασε ζημιές πέρυσι, είναι μια καλή ερώτηση και το «Επιστημονικό Μάρκετινγκ» το εξετάζει με προσοχή, προκειμένου να δημοσιεύσει σύντομα ένα πλήρες ρεπορτάζ.