Οι βεβιασμένες αλλαγές στα σταθερά προεξοφλητικά επιτόκια (UFR) ενέχουν τον κίνδυνο να εξωθήσουν τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες σε μη βέλτιστες επενδυτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποδόσεις για τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων σύμφωνα με την Insurance Europe.
Επιπρόσθετα δεν υπάρχει λόγος για αλλαγές στο UFR πριν την πρώτη αξιολόγηση της Solvency II και αυτό διότι το υφιστάμενο πλαίσιο διαθέτει ήδη αρκετές επιπρόσθετες “δικλείδες” προστασίας που διασφαλίζουν ότι οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων καλύπτονται.
Καταθέτοντας την άποψή της η Insurance Europe στη διαδικασία διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) για το ενδεχόμενο να αλλάξει η μεθοδολογία υπολογισμού του UFR επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, ούτε για προληπτικούς λόγους ούτε για λόγους προστασίας των ασφαλισμένων.
Όπως αναφέρει ο Igotz Aubin, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής εποπτείας της Insurance Europe “οι εκκλήσεις για άμεσες αλλαγές του UFR φαίνεται να απορρέουν από μια παρεξήγηση των σκοπών του και του πώς επηρεάζει τις αποτιμήσεις των στοιχείων παθητικού κατά Solvency II. Το UFR 4,2% δεν είναι επιτόκιο μηδενικού κινδύνου που χρησιμοποιείται για τις αποτιμήσεις στη Solvency II, αλλά μια παράμετρος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό τους. Τα πραγματικά επιτόκια μηδενικού κινδύνου είναι πολύ χαμηλότερα. Για παράδειγμα, τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου σε ορίζοντα δεκαετίας είναι 0,32% κα σε ορίζοντα 60 ετών φτάνουν στο 2,76%”.
Οι αλλαγές στο UFR τώρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία
Η Insurance Europe πιστεύει ότι οι αλλαγές στο UFR τώρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία, δημιουργώντας άσκοπες δυσκολίες και ενθαρρύνοντας ανεπαρκείς επενδυτικές στρατηγικές σε μια περίοδο όταν η παραγωγική δυναμικότητα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Όπως προσθέτει ο Aubin “επειδή τα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία, οι εταιρίες έχουν αναλάβει εδώ και καιρό δράση για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους, το επενδυτικό τους μείγμα, τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου και τα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων τους στα νέα δεδομένα. Η Solvency II καθιστά όλα αυτά προαπαιτούμενο για όλες τις εταιρείες, δημιουργώντας πολλαπλές δικλείδες προστασίας, εισάγοντας εξαιρετικά λεπτομερείς διαδικασίες παρακολούθησης και δίνοντας στους επόπτες τις απαραίτητες αρμοδιότητες για να διασφαλιστεί ότι τα ενδεδειγμένα μέτρα θα λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση”.
Η Insurance Europe πιστεύει ακόμα ότι όταν τελικά επανεξεταστεί το UFR, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων από τις μεταβολές. Η ανάλυση θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Η επίπτωση στο συνολικό επίπεδο αξιολόγησης της Solvency II, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περιττής επιβάρυνσης
- Ενδεχόμενες προ-κυκλικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και την ευρύτερη οικονομία, όσον αφορά την ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να επενδύουν μακροπρόθεσμα και να διανέμουν τα μακροπρόθεσμα προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.