Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Insurance Europe σχετικά με τις επιπτώσεις των φαινομένων πλημμύρας και τις απώλειες που προκαλούν.
Όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα η συχνότητα των πλημμυρικών συμβάντων στην Ευρώπη έχει ενταθεί από το 1985 και έπειτα. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί υπερδιπλάσιες αστραπιαίες πλημμύρες μεσαίας έως μεγάλης έντασης σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Όπως επισημαίνει η Insurance Europe η οδηγία της ΕΕ το 2007 έχει επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, αλλά πρέπει να επεκταθεί και πέρα από τος πλημμύρες σε ποταμούς να συμπεριλάβει και τις βροχοπτώσεις αλλά και τις καταιγίδες.
Επίσης η οδηγία θα πρέπει να ζητά από τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφαλιστική κάλυψη για πλημμύρες, αφήνοντας κάθε κράτος να διευκρινίσει το ύψος της κάλυψης. “Αυτή η απαίτηση ” αναφέρει η Insurance Europe θα συμβάλλει στο να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας πρέπει επίσης να εντάσσεται ταυτόχρονα σε ευρύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως ο εκσυγχρονισμός ή τη βελτίωση των υποδομών και ένα σύστημα κωδικοποίησης για περιοχές με πλημμύρες.
Η κωδικοποίηση αναφέρει η Insurance Europe είναι ζωτικής σημασίας στη Γαλλία, για παράδειγμα, βασίζεται στις «κόκκινες ζώνες» που ορίζονται στους χάρτες κινδύνου πλημμύρας και όπου βάσει νόμου απαγορεύεται να χτίσουν.
Τέλος, πρέπει να δοθεί προσοχή στη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από τα κράτη μέλη ως αποτέλεσμα της οδηγίας. Ο διαμοιρασμός δεδομένων από τις ασφαλιστικές εταιρείες στη Δανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία των τοπικών δεδομένων για τις απώλειες πλημμύρας με τους δήμους, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στο να μπορούν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να κατευθύνονται σε βέλτιστες πρακτικές.
Την ερχόμενη δεκαετία στην Ευρώπη αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στις συνολικές απώλειες από πλημμύρες και στις απώλειες που ασφαλίζονται και μπορούν να ασφαλιστούν. Από το 1988 έως το 2018 μόνο το 27% των ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο και αυτό το ποσοστό διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών.
Στην ίδια περίοδο το 1/3 των απωλειών από καταστροφές ήταν από πλημμύρες και κόστισαν 177 δισ. ευρώ (157 δισ. ευρώ)με τις 5 πιο κοστοβόρες πλημμύρες της περιόδου να προκαλούν ζημιές 52,4 δισ. δολ.