του Κωνσταντίνου Λιακέα, Διευθυντή Πληροφορικής Eurolife ERB Ασφαλιστικής
Η Άλις είναι graphic designer. Πολλές φορές διαμορφώνει τις ιδέες της μέχρι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τη συνάντηση με τους πελάτες της. Σήμερα είναι μία από αυτές τις ημέρες. Το πρωί μπήκε στο αυτοκίνητό της και ξεκίνησε για τη συνάντηση ψάχνοντας για κάτι που θα έκανε την πρότασή της ξεχωριστή. Ξαφνικά μία αρχιτεκτονική λεπτομέρεια σε ένα κτήριο της έδωσε τη λύση! Ολοκλήρωσε στο σχέδιό της, το φωτογράφισε με το κινητό της και το έστειλε στο social group των συνεργατών της ώστε να έχει ένα σύντομο σχόλιό τους πριν να ξεκινήσει τη συνάντηση.
Χαμογελώντας πίεσε το πλήκτρο που της έδινε τον έλεγχο του self-driving αυτοκινήτου της για να οδηγήσει την υπόλοιπη απόσταση μέχρι το γραφείο. Το αυτοκίνητό της συνεχίζει να της προτείνει τη βέλτιστη διαδρομή επικοινωνώντας με άλλα οχήματα μέσω του Volvo cloud και της λύσης cloud που σχεδιάζει το Σουηδικό υπουργείο μεταφορών ενώ τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μέσα από αυτήν τη διαδικασία επεξεργάζονται με λύσεις διαχείρισης Big Data.
Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά ο Erik Coelingh από το Volvo Car group διαβεβαιώνει ότι στα επόμενα 3 χρόνια 100 τέτοια αυτοκίνητα θα δίνουν την ευκαιρία στους κατόχους τους να ζουν παρόμοιες εμπειρίες στους δρόμους του Goteborg.
Παρόμοια projects είναι σε εξέλιξη σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Το θεσμικό πλαίσιο που θα στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες είναι έτοιμο από τον Ιούλιο του 2010 (EU directive 2010/40). Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που η IDC περιγράφει με τον όρο 3rd platform με δομικά στοιχεία τα social media, το broadband, το cloud και την έννοια bigdata.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Eurolife – πρωτοπόρα, όπως και η Volvo- καλείται να διαμορφώσει προϊόντα και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται σε Intelligent Industry Solutions,
όπως αυτές των self-driving connected αυτοκινήτων. Για να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες αυτού του επιπέδου στα επόμενα 3-5 χρόνια, οι υποδομές μας, οι διαδικασίες μας το θεσμικό πλαίσιο και η εκπαίδευση των στελεχών μας επανασχεδιάζονται και εκσυγχρονίζονται. Παράλληλα με τις ενέργειες προσαρμογής στο εξελισσόμενο κανονιστικό πλαίσιο έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος που είναι ήδη εδώ.
Παράλληλα, μελετάμε το επόμενο βήμα προς το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την 3rd platform. Αυτό διαφαίνεται ήδη από την προσφορά καταναλωτικών προϊόντων Virtual Reality και την πρόβλεψη για υπερδιπλασιασμό στα επόμενα 3 χρόνια των συσκευών που θα λειτουργούν με συνεχή σύνδεση στο Internet (Internet of Things –IoT).
Αυτές οι εξελίξεις κινούνται σε στρατηγικό ορίζοντα 2-3 χρόνων, ανατρέποντας τη μέχρι πρόσφατα κρατούσα προσέγγιση στα έργα πληροφορικής για έργα διάρκειας 3-5 ετών και κόστους εκατομμυρίων ευρώ. Η εναλλακτική που επιλέξαμε στην Eurolife για να ανταποκριθούμε στην επιβράχυνση του χρονικού ορίζοντα στρατηγικού σχεδιασμού, είναι μία modular (και εξ αυτού ευέλικτη) ICT αρχιτεκτονική.
Αυτή η ICT στρατηγική μας επιτρέπει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επεκτείνουμε κάποιο module, να προσθέσουμε κάποιο ή να αντικαταστήσουμε κάποιο άλλο ανάλογα με τις ανάγκες διαμόρφωσης των business capabilities που επιβάλλουν οι στρατηγικές επιλογές του οργανισμού.