Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της αλλά και την επέτειο από την προσεδάφιση της αποστολής του Apollo 11 στο φεγγάρι (στις 16 Ιουλίου 1969) η Interamerican προσκάλεσε συνεργάτες, φίλους και διοικητικό προσωπικό σε μια διαφορετική από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις.
του Νίκου Μωράκη
Βλέπετε η Interamerican μοιράζετε το έτος ίδρυσής της με ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που δεν είναι άλλο από τον άνθρωπο στο φεγγάρι.
«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα»
Εμείς θα μπορούσαμε να παραφράσουμε αυτή την ιστορική δήλωση λέγοντας,
«ένα μικρό βήμα για την Interamerican, ένα μεγάλο βήμα για την Ιδιωτική Ασφάλιση»
καθώς οι ιδρυτές της, Αλέξανδρος Ταμπουράς & Δημήτρης Κοντομηνάς δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια αφού ήταν οι μόνοι που «τόλμησαν» να ασφαλίσουν τις Ζωές των αστροναυτών που συμμετείχαν στην αποστολή.
Η οργάνωση Ταμπουρά με συνασφαλίστριες τις τότε Interamerican & ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ασφάλισαν τους αστροναύτες Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin Aldrin για απώλεια ζωής ή εξαφάνιση στο διάστημα, πλήρης διαρκής ανικανότητα και απαγωγή από ανθρώπους ακόμα και εξωγήινους(!) με το ποσό τότε των 30.000 δολαρίων. Ένα πολύπλοκο και με υψηλό ρίσκο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που κάλυπτε 100% τους αστροναύτες από οποιοδήποτε κίνδυνο. Και οι κίνδυνοι ήταν πολλοί. Όπως και οι άνθρωποι που δούλευαν για το συγκεκριμένο project αλλά και τα εξαρτήματα που ήταν αναγκαία για να υλοποιηθεί η αποστολή. Σκεφτείτε ότι ακόμα και 1% λάθους αντιστοιχούσε σε περίπου 10.000 διαφορετικά εξαρτήματα.
Η επιτυχία της αποστολής έμεινε στην ιστορία, όπως και το πρώτο Ασφαλιστήριο Ζωής Αστροναυτών, που πλέον βρίσκεται στα αρχεία της Interamerican. Της εταιρείας που φέτος έκλεισε 50 χρόνια δραστηριότητας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες 16/7 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Καντώρος δήλωσε χαρακτηριστικά,
«Είμαστε μια επιχείρηση που ταύτισε το όνομά της με ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Οι άνθρωποι αλλάζουν αλλά το DNA της εταιρείας μας παραμένει το ίδιο. Να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, ευκολότερες, ασφαλέστερες».
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων της δεκαετίας του 60’ για τον ανταγωνισμό Αμερικής – Ρωσίας στην κατάκτηση του διαστήματος από τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, όπως και να παρακολουθήσουν στη συνέχεια ένα 40’ εκπαιδευτικό βίντεο στον ημισφαιρικό θόλο του ιδρύματος σχετικά με τις πρώτες επανδρωμένες και μη αποστολές στο φεγγάρι.