Η INTERAMERICAN συνέταξε παραρτήματα ποσοτικών υποδειγμάτων και επίπτωσης Covid-19 για τις εταιρείες της:
- «Ιντεραμέρικαν Ελληνική Ασφαλιστική Εταρία Ζωής Α.Ε.» (Ιντεραμέρικαν Ζωής)
- «Ιντεραμέρικαν Ελληνική Εταιρία Ασφαλίσεων Ζημιών Α.Ε.» (Ιντεραμέρικαν Ζημιών)
- «Ιντεραμέρικαν Βοηθείας Ανώνυμη Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων» (Ιντεραμέρικαν Βοηθείας)
σύμφωνα με το πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ με χρήση της τυποποιημένης μεθόδου και είναι βασισμένο στις προτάσεις της EIOPA για ελαστικότερη προσέγγιση στο χρονοδιάγραμμα υποβολής εκθέσεων φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης. Βασικός στόχος των παραρτημάτων είναι η δημοσίευση των ποσοτικών υποδειγμάτων S.02.01 , S.22.01, S.23.01 και S.25.01 καθώς και η συνοπτική γνωστοποίηση της επίπτωσης του Covid-19 στην εταιρεία. Εκτενέστερες γνωστοποιήσεις αναμένονται στην τελική έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης.
Ιντεραμέρικαν Ζωής
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια της εταιρίας το 2019 εμφανίζονται μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το 2018. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο αποτέλεσμα μετά φόρων της εταιρίας που επηρεάστηκε αρνητικά από την μεταβολή του αποθέματος Ζωής και Υγείας ελέγχου επάρκειας.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
Η εταιρία χρησιμοποιεί την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας. Η βασική αποτίμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της εταιρίας με βάση την τυποποιημένη μέθοδο έχει ως εξής:
Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας αυξήθηκε το 2019 κατά 10% σε σχέση με το 2018. Το προφίλ κινδύνου της εταιρίας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς δεν έχει υποστεί ουσιώδεις μεταβολές.
Επιγραμματικά σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αγοράς αυξήθηκε κατά 5,5 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης του κινδύνου μετοχών, που προήλθε από την αύξηση της αξίας των θυγατρικών της εταιρίας. Ο κίνδυνος αθέτησης αντισυμβαλλόμενου μειώθηκε κατά 0,8 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων και των απαιτήσεων. Ο κίνδυνος ανάληψης ασφαλίσεων ζωής αυξήθηκε κατά 5,9 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του κινδύνου ακυρώσεων, που προήλθε από την μείωση στις καμπύλες επιτοκίων. Ο κίνδυνος ανάληψης ασφαλίσεων υγείας αυξήθηκε κατά 2,2 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των επιτοκίων αλλά και της αύξησης του ρίσκου ασφαλίστρων. Ο λειτουργικός παρέμεινε αμετάβλητος.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση.
Ιντεραμέρικαν Ζημιών
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια της εταιρίας το 2019 εμφανίζονται αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το 2018. Η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων και της διαφοράς ενεργητικού-παθητικού και είναι ίση με 13 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την αναγνώριση ισόποσου μερίσματος στο εξισωτικό αποθεματικό που ενδέχεται να διανεμηθεί στους μετόχους μέχρι το τέλος του 2020 εφόσον προταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκριθεί από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
Η εταιρία χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας μερικό εσωτερικό υπόδειγμα εγκεκριμένο από την Εποπτική Αρχή. Το υπόδειγμα αφορά τους παρακάτω κινδύνους:
- Κίνδυνοι ασφάλιστρου και τεχνικών προβλέψεων ασφαλίσεων κατά ζημιών,
- Καταστροφικό κίνδυνο ασφαλίσεων κατά ζημιών,
- Κίνδυνοι ασφάλιστρου και τεχνικών προβλέψεων ασφαλίσεων υγείας με τεχνική βάση παρόμοια με εκείνη της ασφάλισης κατά ζημιών.
Επίσης σύμφωνα με το μερικό εσωτερικό υπόδειγμα υπολογίζονται ο κίνδυνος πληθωρισμού και η ικανότητα απορρόφησης ζημιών των αναμενόμενων κερδών, τα οποία δεν καλύπτονται από την τυποποιημένη μέθοδο.
Οι υπόλοιποι κίνδυνοι υπολογίζονται χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη μέθοδο.
Η βασική αποτίμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της εταιρίας με βάση το μερικό εσωτερικό υπόδειγμα έχει ως εξής:
Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας αυξήθηκε το 2019 κατά 5% σε σχέση με το 2018. Το προφίλ κινδύνου της εταιρίας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς δεν έχει υποστεί ουσιώδεις μεταβολές.
Επιγραμματικά σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αγοράς μειώθηκε κατά 2,1 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης του κινδύνου συγκέντρωσης εξαιτίας των χαμηλότερων καταθέσεων στην Achmea (8 εκατ. ευρώ). Ο κίνδυνος αθέτησης αντισυμβαλλόμενου μειώθηκε κατά 1,2 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των ανακτήσιμων ποσών από ταμειακά διαθέσιμα (τύπος Ι) που αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση του υπολοίπου των πιστωτών (τύπος ΙΙ). Ο κίνδυνος ανάληψης ασφαλίσεων κατά ζημιών αυξήθηκε κατά 6,9 εκατ. ευρώ και οφείλεται στον συνδυασμό αύξησης του κινδύνου ασφαλίστρων, τεχνικών προβλέψεων και του καταστροφικού κινδύνου. Συγκεκριμένα, η αύξηση προκύπτει από την αναθεώρηση της βάσης υπολογισμού, δηλαδή τη χρήση του ανανεωμένου μερικού εσωτερικού μοντέλου (βαθμονόμηση-calibration) και από τους αυξημένους προϋπολογισμένους όγκους. Η ικανότητα απορρόφησης ζημιών των αναμενόμενων κερδών μειώθηκε κατά 0,8 εκατ. ευρώ, επιδρώντας μειωτικά στην κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας λόγω της αναθεώρησης της βάσης υπολογισμού, δηλαδή της χρήσης του ανανεωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.
Η ικανότητα απορρόφησης ζημιών των αναβαλλόμενων φόρων αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων καθαρών αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν αναγνωριστεί στον ισολογισμό κατά ΦΙΙ και της βελτιωμένης κερδοφορίας του επιχειρηματικού σχεδίου. Ο λειτουργικός κίνδυνος μειώθηκε κατά 0,8 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του όγκου (τεχνικές προβλέψεις) που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση.
Ιντεραμέρικαν Βοηθείας
Η Ιντεραμέρικαν Βοηθείας, η οποία είναι μέλος του ομίλου Achmea, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και ασκεί ασφαλίσεις του κλάδου ζημιών. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το έτος 2019 ανήλθε στα 32,9 εκατ. ευρώ για ασφαλίσεις κατά ζημιών, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση επήλθε από αύξηση των πρωτασφαλίσεων στον κλάδο ασφάλισης βοηθείας.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 0,7εκατ. ευρώ κέρδη για το 2019 έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το 2018 βάσει της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που συντάχθηκε για σκοπούς ενοποίησης. Τα αποτελέσματα από την επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας ανήλθαν σε 0,15 εκατ. ευρώ. Τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια κατά Φερεγγυότητα ΙΙ παρέμειναν σταθερά ανερχόμενα στα 15,7 εκατ. ευρώ.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
Η εταιρία χρησιμοποιεί την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας. Η βασική αποτίμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της εταιρίας με βάση την τυποποιημένη μέθοδο έχει ως εξής:
Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας αυξήθηκε το 2019 κατά 9% σε σχέση με το 2018. Το προφίλ κινδύνου της εταιρίας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς δεν έχει υποστεί ουσιώδεις μεταβολές. Επιγραμματικά σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αγοράς αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. ευρώ προερχόμενος από την αύξηση στον κίνδυνο συγκέντρωσης λόγω των υψηλότερων καταθέσεων στην Achmea. Ο κίνδυνος αθέτησης αντισυμβαλλόμενου μειώθηκε κατά 0,2 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των απαιτήσεων (τύπος ΙΙ). Ο κίνδυνος ανάληψης ασφαλίσεων κατά ζημιών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 0,8 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των κινδύνων ασφάλιστρου και τεχνικών προβλέψεων. Ο λειτουργικός κίνδυνος και ο κίνδυνος ανάληψης ζημιών υγείας δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Έκθεση.