Η Ελλάδα ακολουθεί το δικό της δρόμο στον τομέα του δημογραφικού, των φυσικών καταστροφών και της κάλυψης της υγείας και ήρθε η ώρα να πάψει να είναι το μοναδικό κράτος στον ανεπτυγμένο κόσμο που η πολιτική αυτή στοιχίζει πολλαπλάσια στους πολίτες και το δημόσιο ταμείο.
Αυτό τόνισε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ , ο επανεκλεγής πρόεδρος της Α. Σαρρηγεωργίου εξηγώντας τις επιπτώσεις που απορρέουν εν προκειμένω για την κοινωνία και την οικονομία.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκη, είπε ότι η αγορά αναμένει να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τον ουσιαστικό συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επιδιώκομενη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση με την καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού κρατικού συστήματος, το οποίο θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα για τις φυσικές καταστροφές δήλωσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Ιανός» επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο με 400 – 500 εκατομμύρια ευρώ, όταν η ελληνική Ασφαλιστική αγορά πλήρωσε μόλις 30 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.
«Στις περιπτώσεις που τέτοιου μεγέθους αλλά και μεγαλύτερες καταστροφές συμβαίνουν στο εξωτερικό η ιδιωτική Ασφαλιστική αγορά πληρώνει τη μερίδα του λέοντος. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα την επικείμενη άμεση νομοθέτηση φορολογικών κινήτρων ώστε να ασφαλίσουν οι πολίτες την περιουσία τους. Η πανδημία έχει προφανώς ανατρέψει τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, αναρωτιέμαι όμως αν είχε ψηφιστεί πέρυσι σχετικός νόμος με δημοσιονομικό κόστος 25-30 εκατ., μήπως ήδη θα είχαν εξοικονομηθεί μετακυλώντας το κόστος του Ιανού στην ιδιωτική Ασφαλιστική αγορά;».
Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά τόνισε ότι το SII προσέφερε κεφαλαιακή θωράκιση και επιχειρησιακή ετοιμότητα παρά την μεγάλη μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές, ωστόσο η ενδεχόμενη αυστηροποίηση του αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχει κάνει η EIOPA, θα είναι επαχθής για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη.
Από την τοποθέτηση του κ. Σαρρηγεωργίου ξεχωρίζουμε :
- Τα αποτελέσματα του 2020: Η χρονιά που πέρασε ήταν μία χρονιά ύφεσης και για την Ελληνική Ασφαλιστική αγορά. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το 2019. Ο μόνος κλάδος που Σημείωσε σημαντική άνοδο ήταν η ασφάλιση υγείας με 9,6%
- Η κάλυψη της πανδημίας στα συμβόλαια: Τα περισσότερα συμβόλαια ζωής και υγείας δεν εξαιρούσαν την κάλυψη πανδημία. Ακόμα και εκεί που υπήρχαν εξαιρέσεις οι εταιρείες τις ήραν. Η ένωση αλλά και πολλές ασφαλιστιές προχώρησαν σε σημαντικές δωρεές με στόχο την ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας.
- Επενδύσεις: Η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής. Έχουμε 17 δις επενδύσεις με τα 7 δις από αυτά να βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Καλώ την κυβέρνηση σε διάλογο προκειμένου να βρούμε το πλαίσιο ώστε μέρος από τα 10 δις να επενδυθούν στην Ελλάδα..
- Νόμος για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας: Ο νόμος διευθέτησε το χρόνιο ζήτημα της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων στα μακροχρόνια προγράμματα υγείας. Η πολιτεία μέσω των συγκεκριμένων ρυθμίσεων επιχειρεί να δώσει ισορροπημένη λύση αποβλέποντας αφενός στην ενίσχυση της διαφάνειας υπέρ του ασφαλισμένου μέσω της σύνδεσης των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων με αντικειμενικούς παράγοντες βασισμένους στην αρχή της καταλληλότητας, όπως η ηλικία του ασφαλισμένου αλλά και δείκτες που αποτυπώνουν με σαφήνεια την πορεία του κόστους. Αναμένουμε το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα ρυθμίσει περαιτέρω το θέμα αυτό.
- Συνταξιοδοτικό σύστημα: Ο Έλληνας κατά τη συνταξιοδότησή του έχει στην άκρη τρεις ημέρες μισθού, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι αποταμιεύσεις 1,5 έτους με βάση τον τελευταίο μισθό. Η επιχορήγηση των συντάξεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως.
- Δαπάνες υγείας: Οι δαπάνες για την υγεία είναι υψηλές καθότι μικρό ποσοστό έχει ασφαλιστήρια και δεν παρέχονται κίνητρα από την πολιτεία ώστε ο καταναλωτής να κατευθυνθεί στην ιδιωτική ασφάλιση. Ειδικότερα οι Έλληνες πληρώνουν 5,8 δις για την υγεία από την τσέπη τους ετησίως, ποσό κατά μέσο όρο διπλάσιο από ότι πληρώνουν οι Ευρωπαίοι.
Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για φυσικές καταστροφές