Διάλυση και εγκατάλειψη είναι το πρώτο συναίσθημα που σε κατακλύζει επισκεπτόμενος ένα δημόσιο νοσοκομείο, και την επιβεβαίωση την λαμβάνουμε από τα στοιχεία που συνθέτουν την επίσημη εικόνα για τη λειτουργία των πρώην Πολυιατρείων και των Κέντρων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει την υποστελέχωση και την υπολειτουργία τους.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ:
• σε 29 Δήμους, δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)
• χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 Δήμοι σε όλη τη χώρα.
• 107 Δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο
• σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος.
• στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας τόνισε: «Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ καταλόγισε μείζονα ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διάλυση του συστήματος ΠΦΥ: «πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί “ασκήσεις επί χάρτου” και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει» είπε χαρακτηριστικά.
Nα σημειωθεί, πως το συνέδριο διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.