Σε ανακοίνωσλη του ο ΙΣΘ αναφέρει: «Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία που αποκαλύπτει όσους παρανομούν σε βάρος των φορολογούμενων αλλά και των έντιμων εργαζομένων λειτουργών της υγείας» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ύστερα από συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου, σχετικά με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που τέθηκε σε λειτουργία το… 2012 (!) με κύριο στόχο τη διαφάνεια και τον άμεσο εντοπισμό περιστατικών παράνομης δράσης και εμπλεκόμενων με τα φάρμακα.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν δώδεκα χρόνια (!) για να βρεθεί ο τρόπος που δεν θα συγκαλύπτει όσους παρανομούν, κάλλιο αργά παρά ποτέ! Οφείλουμε δε να τονίσουμε ότι παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας, στο σύστημα δεν έχουν ενσωματωθεί – ακόμη – όλα τα απαιτούμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία θα καθοδηγούν επιστημονικά και την ίδια ώρα θα εμποδίζουν όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ίδιο σύστημα, κινούμενοι σε «εξωεπιστημονικά» μονοπάτια».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΘ «…κρίνουμε επιβεβλημένη, την άμεση ενεργοποίηση επιβεβαιωτικού μηχανισμού από τον λήπτη της συνταγής, ώστε να είναι αδύνατη η χρήση ΑΜΚΑ εκτός όσων δικαιούνται συνταγών. Επισης καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες ελέγχου των προμηθειών και εξόδων σε όλες τις υπηρεσίες του (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΥΠΕ κλπ)»
Να σημειωθεί ότι «για τα περιστατικά υπερσυνταγογράφησης γιατρών ανα την Ελλάδα η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας έγινε από τα ΜΜΕ και σχετική συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του υπουργείου υγείας ενώ δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση ή αναφορά εκ μέρους του υπουργείου. Από όσα κατέγραψαν και μετέδωσαν τα ΜΜΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι η καταγγελία αφορά σε περιστατικά εκμετάλλευσης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς ίδιον όφελος με ζημία του ελληνικού δημοσίου, των φορολογουμένων, των ασθενών αλλά και -κατά την άποψη μας- σε βάρος των έντιμων συναδέλφων».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ότι «τα περιστατικά αυτά αποτελούν μια μικρή μειοψηφία επίορκων και ανέντιμων επί συνόλου… 65.000 γιατρών της χώρας. Η πλειοψηφία των συναδέλφων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργάζεται ευσυνείδητα και πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες (βλ ΕΣΥ) προκειμένου να τιμήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και να βοηθήσουν καθοριστικά την υγεία και τη ζωή των ασθενών τους».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει ότι «η πειθαρχική διαδικασία θα κινηθεί εξαντλώντας την αυστηρότητα των πειθαρχικών ποινών σε όσους αποδειχθεί ότι παρανόμησαν ΑΜΕΣΩΣ μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων της έρευνας του υπουργείου υγείας στα αρμόδια όργανα του συλλόγου.. Η δε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου μπορεί να επιβάλει ποινές άμεσα -ανεξάρτητα από τη διαδικασία της δικαιοσύνης- για την οποία πολλές φορές απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την τελεσίδικη επιβολή ποινών. Ωστόσο την ίδια στιγμή, τονίζουμε ότι κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος όλων των συναδέλφων δεν οδηγεί σε ευθυκρισία και συνεπώς κινείται σε βάρος της δημόσιας υγείας»