Τον ακούσαμε για πρώτη φορά ως ομιλητή, πριν λίγα χρόνια σε ένα Συνέδριο της Limra στις ΗΠΑ.
Ήταν εξαιρετικός. Πρόσφατα μίλησε στο Συνέδριο των «Ευρωπαϊκών Χημικών Βιομηχανικών» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Η ομιλία του και τα Μηνύματά ήταν εντυπωσιακά, ήταν ξεκάθαρα, ήταν τεκμηριωμένα. Αξίζει τον κόπο να φωτοτυπήσετε το κείμενο, τόσο για σας, όσο και για τα παιδιά σας. Παρόμοια κείμενα, που περιγράφουν σφαιρικά Ιστορικές Διαπιστώσεις και την πορεία του Κόσμου στο Μέλλον, θα πρέπει να φυλάγονται και να αποτελούν Σημεία Αναφοράς για όλη τα Στελέχη σας και τα μέλη της Οικογένειά σας.
Είπε ο πασίγνωστος Οικονομολόγος:
Ζούμε τρεις Κρίσεις:
- Την Χρηματοπιστωτική
- Την Οικολογική
- Την Ενεργειακή
Και οι τρεις είναι αλληλένδετες, τροφοδοτεί η μία την άλλη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται Θύελλες!
Η Χρηματοπιστωτική Κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1990 όταν το πραγματικό εισόδημά των Αμερικανών Πολιτών είχε μείνει στάσιμο η μειώνονταν. Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί, άρχισαν να δανείζονται και να χαρακτηριστούν ότι υποφέρουν από την «Κουλτούρα της Πιστωτικής Κάρτας»! Αυτή η μαζική διάθεση του δανειζόμενου χρήματος, που διοχετεύτηκε στην Αγορά, έδωσε δουλειές και πολλά κέρδη. Παράλληλα, όμως, εκμηδένισε τις Αποταμιεύσεις. Αυτή η Καταναλωτική Δύναμη των Αμερικανών για 17 συνεχή χρόνια υπήρξε ο Χρηματοδότης της Παγκοσμιοποίησης. Ήταν η Ατμομηχανή που ανέβασε τις Οικονομίες της Ανατολής, Κίνας Ινδίας, και άλλων Ασιατικών Αγορών και όχι μόνον.
Όμως, ενώ οι Αποταμιεύσεις των Αμερικανών, το 1991, μετρούσαν στο 8% του μέσου όρου του Αμερικανικού Εισοδήματος, το 2006, το ποσοστό μηδενίστηκε! Τα Αμερικανικά νοικοκυριά άρχισαν αν ξοδεύουν περισσότερα από όσα έβγαζαν!
Επιστημονικά, αυτό ονομάζεται «Αρνητικό Εισόδημα» και σχεδόν πάντα οδηγεί σε αδιέξοδα. Είναι μια γνωστή, Θεωρητικά και Πρακτικά λανθασμένη Οικονομική Πολιτική.
Οι Τράπεζες, ενώ γνώριζαν τις επιπτώσεις, παρασυρόμενες από την «Ψύχωση των Κερδών» έσπειραν στην Αγορά μια δεύτερη «Γραμμή Τεχνητού Δανεισμού» επιτρέποντας στους Αμερικανούς να Αγοράζουν σπίτια με καθόλου ή ελάχιστες προκαταβολές και πολύ χαμηλές δόσεις τα πρώτα χρόνια, μεταθέτοντας τις υποχρεώσεις τους στο…μέλλον! Έτσι, οι Αμερικανοί «τσίμπησαν» είπε ο Rifkin και αγόρασαν σπίτια χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις εξόφλησης των σπιτιών που Αγόραζαν. Πιεζόμενοι, φόρτωσαν τα σπίτια τους με δεύτερη και Τρίτη υποθήκη με αποτέλεσμα να έλθει η ώρα και να σκάσει η…Φούσκα! Εκατομμύρια Αμερικανοί πτώχευσαν και βρέθηκαν στο δρόμο, όμως επηρέασαν και αυτοί με τις σειρά τους, τις αδηφάγες Τράπεζες που κόντεψαν και αυτές να Πτωχεύσουν με τη σειρά τους! Ευτυχώς που η Κυβέρνηση τους γλύτωσε, προς το παρόν!
Ακούγονται λίγο οικείες οι επισημάνσεις του Jeremy Rifkin και για την Ελλάδα, ωστόσο, η κατρακύλα δεν πρόλαβε να φτάσει τα Αμερικάνικα Δεδομένα. Ευτυχώς!
Ένα άλλο στοιχείο που συνέβαλε αρνητικά στο διάστημα των τελευταίων 10 μηνών, πριν την Τραπεζική Κρίση, ήταν η τιμή του πετρελαίου που έφτασε κάποτε τα €147 το βαρέλι! Αυτή η αύξησε υπήρξε καταστροφική γιατί επιβράδυνε τις μεταφορές των Κεφαλαίων και των Πρώτων Υλών στις χώρες της Ανατολής όπου η παραγωγή πραγματοποιείται με πολύ χαμηλότερο εργατικό δυναμικό. Έτσι τα Τρόφιμα και λοιπά βιομηχανικά Καταναλωτικά Προϊόντα μπορούσαν να παραχθούν με χαμηλό κόστος και να μεταφερθούν με χαμηλά μεταφορικά σε όλα τα μέρη της γης προκειμένου να πουληθούν! Η απότομη ακρίβεια του Πετρελαίου εξαφάνισε αυτές τις δυνατότητες, μείωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα Κέρδη και κατά συνέπεια επηρέασε τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης.
Η Οικολογική Κρίση από την άλλη πλευρά της προσθέτει κόστος. Οι τυφώνες (Κατρίνα, Ρίτα, Αικ, Γκούσταβ) που έπληξαν τις ΗΠΑ, έφτασαν τα 240 δις δολάρια.
Η Τρίτη Κρίση, η Ενεργειακή που δημιουργεί νέες Ευκαιρίες εύρεσης Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και που αφήσει πίσω της βιομηχανική επανάσταση του 20 αιώνα, που βασίζονταν στο Πετρέλαιο, έχει ήδη ξεκινήσει. Οι Ανανεώσιμες Νέες Πηγές Ενέργειας είναι η Ηλιακή, Αιολική, Υδροηλεκτρική, Γεωθερμική, τα Κύματα των Ωκεανών και η Βιομάζα. Η επανάσταση έχει αρχίσει. Η Ευρώπη πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα και στη Γερμανία το 2006 η βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έφτασε τα 21,6 δις δολάρια και απασχολεί 214.000 εργαζόμενους. Μέχρι το 2020 ο κλάδος αυτός θα απασχολεί 700.000 εργαζόμενους και το 2030 η παγκόσμια βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα φτάσει τα 460 δις ευρώ.
Τα κτίρια θα παράγουν τη δική τους Ενέργεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούν να έχουν και πλεόνασμα και να το διοχετεύουν αλλού. Θα δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα διευκολύνουν τη διανομή των νέων Πηγών Ενέργειας.
Τα κτίρια καταναλώνουν σήμερα το 30%-40% της συνολικής παραγόμενης Ενέργειας και δημιουργούν τις αντίστοιχες εκπομπές ρύπων. Το «Υδρογόνο» είναι ένα παγκόσμιο μέσο αποθήκευσης Ενέργειας που μπορεί να συμπυκνώνει όλες τις προηγούμενες μορφές Ενέργειας που αναφέραμε και με έξυπνα Ηλεκτρικά Δίκτυα να τη μεταφέρει παντού. Η Τεχνολογία δεν είναι έτοιμη ακόμη, όμως όσοι ασχολούνται φαίνονται να είναι αισιόδοξοι. Ο Στόχος είναι σε 20 χρόνια αυτές οι επισημάνσεις να λειτουργούν ικανοποιητικά.
Άρα, δεν θα ζήσουν τα παιδιά μας τον αιώνα της Πληροφορικής και του Αυτοματισμού, αλλά και τον αιώνα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βελτιώσει τη ζωή τους, ποιοτικά και ποσοτικά!