Άλλη μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων συστήνεται προκειμένου να λύσει έναν από τους μεγαλύτερους «γόρδιους δεσμούς» στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή την κρίση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος.
Με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος (20 Αυγούστου 2015) σύστησε επιτροπή με σκοπό την «επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος».
Αν και μπορεί να έχει απορία για το ποιες… ακριβώς είναι οι «συνταγματικές επιταγές» που αφορούν τις συντάξεις, δεν πρέπει να έχει καμία απορία για το ποιες είναι οι «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας για το ίδιο θέμα.
Τις υποχρεώσεις αυτές υπενθύμισε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύοντας μία έκθεση για τις κοινωνικές επιπτώσεις του νέου Μνημονίου.
Σ΄αυτή την έκθεση αναγράφεται πως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό θα κοστίσουν 1,9% του ΑΕΠ ή αλλιώς γύρω στα 3,5 – 4 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και το 2018.
Συνεπώς οι δαπάνες μόνο για συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν κατά 11% την επόμενη, ουσιαστικά, τριετία…
Παρά αυτές τις προαναγγελθείσες μειώσεις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, η επιτροπή του κ. Κατρούγκαλου θα επιχειρήσει να κρατήσει σε «αξιοπρεπές», όπως η απόφαση του Υπ. Εργασίας, επίπεδο.
Όπως αναφέρεται, παραπέρα, στη σχετική υπουργική απόφαση «το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής».
Η επιτροπή αυτή θα παραδώσει:
α) « μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος και την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του» και
β) «νομοθετική πρόταση για την ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της μεταβατικής περιόδου»
Παράλληλα, η Επιτροπή θα λειτουργεί εκτός του νομίμου ωραρίου και θα ολοκληρώσει το έργο της εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου. Υποστήριξη της Επιτροπής θα παρέχει η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου.
Σημειώνεται για τον προσεχή Οκτώβριο προβλέπεται από το νέο Μνημόνιο μια σειρά αλλαγών, οι οποίες θα πρέπει προσδιοριστούν επακριβώς και να ψηφιστούν μέχρι τέλους του ίδιου μηνός.
Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των ταμείων κοινωνική ασφάλιση.
Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής:
- Άννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος
- Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας
- Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής
- Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
- Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
- Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας
- Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής
- Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας
- Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα
- Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
- Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα
- Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας