Στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θεσμού των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, αναφέρεται ο κ,. Κρίς Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ).
συνέντευξη του Κ. Αίσωπου, Διευθύνοντος Συμβούλου της ALPHA TRUST, Προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ)
Πείτε μας δυο λόγια για την ALPHA TRUST. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων της εταιρεία σας;
Η ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚΟΕΕ ιδρύθηκε το 1987, είναι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα, με κεφάλαια υπό διαχείριση που υπερβαίνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πελάτες της είναι θεσμικοί επενδυτές από τους τρεις κύριους πυλώνες ασφάλισης (συνταξιοδοτικά ταμεία, επαγγελματικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες), καθώς και ιδιώτες επενδυτές. Σκοπός της ALPHA TRUST είναι να δημιουργεί με τους πελάτες της μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην ακεραιότητα, την εχεμύθεια, την αξιοπιστία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Η ALPHA TRUST έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση Επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης. Οι φορείς της αγοράς συζητούν κάποιες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Τ.Ε.Α. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο θεσμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι πρόδηλο από την εξέλιξη της συνολικής αξίας του ενεργητικού τους, αλλά και από την αύξηση του αριθμού των Τ.Ε.Α., όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Πηγή: ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.
Θεωρούμε ότι οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που κυοφορούνται θα έχουν σημαντική θετική συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού, ενώ πιστεύουμε πως είναι αναγκαία και η διατήρηση του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που προσφέρει κίνητρα σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους. Ειδικότερα, θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ή πολυσυμμετοχικών ταμείων, καθώς στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει ο περιορισμός των 100 ατόμων για τη σύσταση ενός επαγγελματικού ταμείου, κατά συνέπεια οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τον θεσμό.
Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι περισσότερο αποδοτικό να περάσει σε ένα φορέα η εποπτεία των Επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης, αντί για τους τρεις που υπάρχουν σήμερα (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Εθνική αναλογιστική Αρχή και Υπουργείο Εργασίας). Αυτό θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία ίδρυσης νέων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς και την εποπτεία αυτών.
Τέλος, θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να προσφέρει στα μέλη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών προφίλ επένδυσης που θα είναι αντιπροσωπευτικά της σχέσης κινδύνου / απόδοσης που επιθυμούν να αναλάβουν.
Εάν υλοποιηθούν οι παραπάνω αλλαγές, ο θεσμός αναμένεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια επιτελώντας το βασικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και την αναπλήρωση του βιοτικού επιπέδου μετά τη σύνταξη.
Ποιες είναι οι νέες τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων;
Βασική προτεραιότητά των εταιρειών που ηγούνται της διεθνούς οικονομικής σκηνής είναι να υιοθετούν μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων με γνώμονα το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), τα οποία καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους. Αυτή η μεταστροφή στη σκέψη αντικατοπτρίζεται και στον κλάδο των επενδύσεων και της διαχείρισης κεφαλαίων, όπου οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης περιχαρακώνονται θεσμικά και καταφέρνουν να προσελκύσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.
Ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αξιολογείται το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ενσωματώνουν στην επενδυτική τους διαδικασία την αρχή ότι οι εταιρείες που επιλέγονται προς επένδυση δεν φθάνει μόνο να επιτυγχάνουν οικονομικό κέρδος και να δημιουργούν αξία για τους μετόχους τους, αλλά πρέπει επίσης να συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία της κοινωνίας μακροπρόθεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται το αμοιβαίο κεφάλαιο ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ESG Μετοχικό Εξωτερικού (Άδεια σύστασης: Απόφ.Επιτρ.Κεφαλ.: 134η/4.8.1999/6) που εμπίπτει στο άρθρο 8 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088, καθώς επενδύει σε εταιρείες που προωθούν ορθές πρακτικές διακυβέρνησης και ενσωματώνουν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά κριτήρια στην επιχειρηματική στρατηγική τους.
Τι θα συμβουλεύατε τους επενδυτές όσον αφορά την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση;
Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως δημιουργούν ένα περιβάλλον χαμηλής ορατότητας, καθώς στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την αναρρίχηση του πληθωρισμού σε υψηλά δεκαετιών, προστέθηκαν και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Στην ALPHA TRUST διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση ώστε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πλεύσουν με ασφάλεια στην περίοδο της κρίσης. Αυτό που θα συμβουλεύαμε τους επενδυτές είναι να έχουν υπομονή και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο οποίος αμβλύνει τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις. Επίσης να πραγματοποιούν σταδιακές καταβολές, αγοράζοντας σε διαφορετικά επίπεδα τιμών, που αποτελεί την ενδεδειγμένη πρακτική για την επίτευξη κερδών μακροχρόνια. Αυτή άλλωστε την πρακτική την ακολουθούμε εμείς οι επαγγελματίες διαχειριστές για τα προσωπικά μας χρήματα.
*ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing Οκτωβρίου 2022