Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση Θεσσαλίας και Έβρου παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι χρειάζονται συναινέσεις από όλες τις πλευρές.
Τόνισε ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων από το 2024 με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ ευρώ για τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις τους.
«Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα. Δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης. Επίσης παροτρύνουμε τους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους με έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αν είχαμε τρόπο να ασφαλίσουμε όλα τα σπίτια το ασφάλιστρο θα ήταν σημαντικά μειωμένο». Ο πρωθυπουργός μίλησε και για νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ καθώς και την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
Αναφερόμενος στην ειδική μελέτη που έχει ανατεθεί σε ολλανδική εταιρεία που θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2024 είπε ότι «οι Ολλανδοί το λένε πολύ ξεκάθαρα το κλειδί για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο είναι η διαχείριση πέρα από τα στενά όρια του δήμου και της περιφέρειας στο πλαίσιο των πραγματικών δεδομένων .
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια και η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη μεγάλη καταστροφή που έγινε στη Θεσσαλία. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».
Ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής έχει εκταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ για 33.000 νοικοκυριά και οι καταβολές συνεχίζονται, ωστόσο απαιτούνται νέες αυτοψίες. Ήδη έχουν υπάρξει 65.000 αξιώσεις. Σε περιπτώσεις που έχει καταστραφεί εντελώς η κατοικία το κράτος καλύπτει όλη την κατασκευή ολοσχερώς κατεστραμμένων κατοικιών με 5 αρχιτεκτονικά σχέδια.
Στην ομιλία του επισήμανε τα εξής:
- Το Φεβρουάριο θα δοθεί η ολοκληρωμένη πρόβλεψη της ολλανδικής εταιρείας για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιπλημμυρική θωράκιση με ορίζοντα τετραετίας.
- Όπως τόνισε Προτεραιότητες της πολιτείας είναι σε περιπτώσεις κλιματικών καταστροφών η άμεση διάσωση πληγέντων και η θωράκιση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων. Η κυβέρνηση επίσης θα διπλασιάσει τα κονδύλια του ταμείου αρωγής από τα 300 στα 600 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες,
- Θα αξιοποιηθούν αισθητήρες, κάμερες και γενικότερα τεχνολογία που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση φυσικών καταστροφών
- νέα πρωτόκολλα συνεργασίας δήμων περιφέρειας,
- Εμπλοκή ειδικών σεισμολόγων, υδρολόγων, δασολόγων κ.ο.κ. .
- Ασκήσεις: Το Φεβρουάριο του 2024 θα γίνει η πρώτη άσκηση σεισμού στην Κρήτη