Σε σύστημα τριών πυλώνων με υποχρεωτικό κεφαλοποιητικό δεύτερο πυλώνα, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών από φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της ΕΑΕΕ.
Όπως εξήγησε το κόστος για τη μεταβαση στο νεο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να το αναλάβει το κράτος, ωστόσο σταδιακά θα δημιουργηθεί ένας εθνικός κουμπάρας, που θα αποτελέσει την υπεραξία του συστήματος.
Ο σχεδιασμός ειναι, είπε, να υπάρξει ευέλικτο ασφαλιστικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές για όλους και την εποπτεία της Τράπεζας τη Ελλάδος. Η πρόταση της ΝΔ, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αφορά την αρχή της καθολικότητας και της ανταποδοτικότητας και είναι ένα σύστημα ανοιχτό τριών πυλώνων.
Ο πρώτος είναι ο δημόσιος υποχρεωτικός πυλώνας που πρέπει να είναι πιο ανταποδοτικός και αναλογικός, ο δεύτερος προφανώς πρέπει να είναι κεφαλοποιητικός και υποχρεωτικός ξεκινώντας με τους νέους ασφαλισμένους. Και ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός με στόχο να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το τέλος του εργασιακού βίου και οι εισφορές να είναι αφορολόγητες. Όπως εξήγησε “το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα εξαντλεί πια τα όρια του. Δεν βασίζεται στις δημογραφικές τάσεις και αυτό θέτει εν αμφιβόλω την βιωσιμότητά του, δεν επιτρέπει στους πολίτες να διαμορφώσουν τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα, δεσμεύει πόρους από την ανάπτυξη και δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικά ποσοστά αναπλήρωσης.
Για πολλούς Έλληνες η αποταμίευση είναι πολυτέλεια. Για να ενισχυθεί η αποταμίευση πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη αλλά και να σχεδιάσουμε μαζί δημόσιες πολιτικές που θα ενισχύσουν και θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς μας αφορά όλους”.
Όσον αφορά στον τομέα της υγείας επισήμανε πως οι ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και παράλληλα τα ίδια πρόσωπα υποχρεώνονται να πληρώσουν εισφορές. Πρότεινε τη δημιουργία ΣΔΙΤ μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και ου εθνικού συστήματος υγείας έτσι ώστε η ιδιωτική ασφάλιση ασφάλιση να αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο. Θα πρέπει τόνισε να δοθούν ισχυρά φορολογικά κίνητρα, ώστε μέρος των ανοργάνωτων δαπανών να μεταφερθεί οργανωμένα στην ιδιωτική ασφάλιση.
Τέλος σχετικά με το ζήτημα της κάλυψης των ζημιών από μεγάλα καταστροφικά γεγονότα ανέφερε ότι πρέπει να δομηθεί ένα σύστημα οικονομικής ασφάλισης έναντι του σεισμού για τις περιουσίες των πολιτών.
Νέας ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομία το 2015-2018 έχασε μία μοναδική ευκαιρία καθώς το διεθνές περιβάλλον ήταν ευνοϊκό, τα επιτόκια χαμηλά και οι τιμές πετρελαίου επίσης σε χαμηλά επίπεδα και υψηλές οι τουριστικές αφίξεις. “Η Ελλάδα αποτέλεσε τη μοναδική αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών σύμφωνα με το ΔΝΤ. Χρειάζεται αποτελεσματικό κράτος που δεν παρεμποδίζει αλλά διευκολύνει την ανάπτυξη με μείωση φόρων στην ακίνητη περιουσία και την εργασία. Υφίσταται επίσης ανάγκη μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022 στο 2% προς όφελος της Ελλάδος και της Ευρώπης. Η νέα συμφωνία με την ΕΕ πρέπει να γίνει στη βάση νέας ρήτρας ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, που συνδυάζει δημοσιονομική συμμόρφωση και κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πλεονάσματα”.