Στην ανάγκη να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονιομικού Πλαισίου.
Το κενό που υφίσταται στον τομέα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών προβληματίζει τις κυβερνήσεις της ΕΕ και ιδιαίτερα τα κράτη που δεν έχουν δομήσει αποδοτικά μοντέλα για να μετριάζουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από ακραία φυσικά φαινόμενα. Στην πράξη περισσότεροι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν
- είτε μέσα από επιπλέον κεφάλαια μέσω της ΕΕ και κατ’ επέκταση κεφάλαια των κρατών
- είτε μέσω ιδιωτών, όπως η ασφαλιστική αγορά, που μπορεί να καλύψει τον εν λόγω κίνδυνο μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα.
Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει αύξηση των πόρων για τις φυσικές καταστροφές, αλλά και το μεταναστευτικό οδήγησε σε επιστολή 8 ηγετών της Med9 προς τον Βέλγο πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΕΣ Σαρλ Μισέλ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη είχε συζητηθεί και στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη.
Στην ομιλία του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι:
“χρειάζεται να προστατεύσουμε τις δημόσιες επενδύσεις, να διατηρήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση νέων αναγκών σε τομείς όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, που αποτελεί μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για όλους μας. Οι προσεχείς αποφάσεις σχετικά με ανοικτούς φακέλους, όπως η επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων”.
Η επιστολή που υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της Med9 είναι σύμφωνα με το hellasjournal η ακόλουθη:
“Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο στο κατώφλι μας. Είναι ήδη μέρος της ζωής μας, όπως μας έχουν θυμίσει οι φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας. Απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες ατομικά και συνολικά και πλήττει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, το μέλλον και τη ζωή μας. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της. Είναι πλέον προφανές ότι οι πολιτικές μας και οι δημοσιονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος- ενώ η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, υπάρχει περιορισμένη βοήθεια διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα”.