Πολυδιάστατο πλάνο δράσεων για την καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης έχει εκπονήσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, προκειμένου να προστατεύσει τον Κλάδο από απατηλές αξιώσεις.
του Κάρολου Σαΐα, Προέδρου της Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης της Απάτης στην ΕΑΕΕ & Διευθύνοντος Συμβούλου, Interasco Ασφαλιστική (Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος Μαίου 2021)
Η ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων από υποθέσεις, η ανάλυση ανωνυμοποιημένων στοιχείων με σύγχρονα εργαλεία, η στενότερη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και η δημιουργία κώδικα δεοντολογίας είναι ενέργειες που έχει προγραμματίσει μέσα στην επόμενη διετία η Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ με Πρόεδρο τον κ. Κάρολο Σαΐα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interasco Ασφαλιστική.
Τοποθετούμενος στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για την απάτη στην ιδιωτική ασφάλιση ο κ. Σαΐας, αναφέρει πως «το πρόβλημα της ασφαλιστικής απάτης αναδύεται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διάπραξη ασφαλιστικής απάτης αποτελεί ποινικό αδίκημα με πολύπλευρες δυσμενείς επιπτώσεις για την κοινωνία και την ασφαλιστική αγορά. Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν υψηλότερα ασφάλιστρα σε έντιμους ασφαλισμένους, σύνδεση με οργανωμένο έγκλημα και άλλου είδους απάτες, έλλειψη εμπιστοσύνης καταναλωτών προς την ιδιωτική ασφάλιση, χρήση πόρων που θα χρησιμοποιούσαν οι ασφαλιστές στη διαχείριση αληθών ασφαλιστικών απαιτήσεων αλλά και σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα της απάτης. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε και την οικονομική διάσταση της απάτης για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της Insurance Europe που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019, ο οικονομικός αντίκτυπος της ασφαλιστικής απάτης στην Ευρώπη άγγιξε τα 13 δισ. ευρώ το 2017 και εκτιμάται ότι το ποσοστό αμφισβητούμενων αξιώσεων στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά μπορεί να φτάσει στο 10% των ετήσιων δαπανών αποζημιώσεων. Βάσει του ανωτέρω δείκτη, το κόστος της ασφαλιστικής απάτης στην Ελλάδα εκτιμάται σε 282 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ΕΑΕΕ, έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς να καταπολεμήσει την ασφαλιστική απάτη, έχει θεσπίσει ειδική Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ασφαλιστική Απάτης.
Η επιτροπή αποτελείται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, όπως οι Γ. Βαλαής (Interamerican), Χ.Ε. Γκιουζέλη (AXA), Χρ. Ζαρόκωστας (Εθνική), Αικ. Θανοπούλου (AIG), Αικ. Καλογήρου (Eurolife), Ρ. Κανελάκη (Interasco), Ε. Κρικελλή (Groupama), Α. Σούλης (ERGO).
Τα μέλη της Επιτροπής σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κ. Μ. Αντωνάκη, τα στελέχη της ΕΑΕΕ και τους τεχνικούς συμβούλους της επιτροπής Adj. Prof. Ε Αλεξανδράκη (AUEB- WifoR), Δ. Γαλάνη (Δικηγορική Εταιρεία Γαλάνη) και κ. Ν. Χοστελίδη (PwC) με ακαδημαϊκό, νομικό και συμβουλευτικό υπόβαθρο, μελέτησαν σε βάθος τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών αγορών για την καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης μέσω της επικοινωνίας και άντλησης χρήσιμων πληροφοριών απευθείας από τις Ενώσεις Ασφαλιστών των επιλεγμένων χωρών (Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία).
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές ενώσεις, παρότι παρουσιάζουν διαφορετική οργανωτική δομή και διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας σε θέματα ασφαλιστικής απάτης, έχουν ως κοινό σημείο την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση του έννομου συμφέροντος της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και των ασφαλισμένων, για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης. Ολοκληρώνοντας λοιπόν τον κύκλο των επαφών με τις Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών, η Επιτροπή διενέργησε GAP Analysis και κατέληξε ομόφωνα σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό σε επίπεδο 6ετίας λαμβάνοντας υπόψη τόσο το επίπεδο ωριμότητας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς όσο και την ελληνική πραγματικότητα σε επίπεδο θεσμικό και επικοινωνίας με τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές. Η πρώτη διετία του πλάνου δράσεων περιλαμβάνει ενέργειες που θα θέσουν τη βάση για τη δέσμευση της ασφαλιστικής αγοράς για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης».
Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν:
Την οργάνωση της ασφαλιστικής αγοράς μέσω ανάπτυξης ειδικού κώδικα δεοντολογίας και τον ορισμό υπεύθυνων προσώπων για θέματα απάτης τόσο από την ΕΑΕΕ όσο και από κάθε ασφαλιστική…