Στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών και την αναγκαιότητα σχεδιασμού όσον αφορά το μετριασμό και τη διαχείριση του κινδύνου αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε ομιλία του στα FMIA 2023, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα συνολικό πλαίσιο για την ασφάλιση επιχειρήσεων.
O κ. Σκρέκας μίλησε για την ανάπτυξη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την κυβερνητική πολιτική για τα ακραία φυσικά φαινόμενα.
Σημείωσε πως “τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακό δρόμο, έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές, έχουμε καταγράψει στις 27 χώρες τις ευρωζώνης τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μειώθηκε η ανεργία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 57% το 2022 και τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι η χώρα θα είναι σε θετική πορεία. Έχουμε πετύχει πολλά διαχειριζόμενοι ταυτόχρονα ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Καλούμαστε πλέον να διαχειριστούμε και τις φυσικές καταστροφές. Τα τελευταία τρία χρόνια συνέβησαν 2 φορές στη Θεσσαλία φαινόμενα που σημειώνονται ανά 100 χρόνια. Μέχρι το 2019 ο ΕΛΓΑ πλήρωνε 150-160 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις ετησίως για καταστροφές από κλιματικές συνθήκες, ενώ από το 2020 και μετά πληρώνει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το έτος. Το κόστος για να αποζημιώσουμε τους πληγέντες στη Θεσσαλία φαίνεται ότι θα προσεγγίσει το 1 δις ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τον κρατικό μηχανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την ασφάλιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο ανάπτυξης μελετούμε ένα συνολικό πλαίσιο για την ασφάλιση των επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές. Ο εθνικός προϋπολογισμός έχει κάποια όρια και για αυτό θα πρέπει πολιτεία, αγορά και ασφαλιστικός κλάδος να δούμε πως θα ασφαλίσουμε τους κινδύνους, ώστε η οικονομία να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που πρέπει”.