Τα …φίδια άρχισαν να «ζώνουν» τα στελέχη του Υπ. Εργασίας κοιτώντας το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το α’ εξάμηνο 2016, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες.
Δύο είναι στα ανησυχητικά στοιχεία:
1.Η απόκλιση από τα φορολογικά έσοδα
- Η αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο, αλλά και των ασφαλιστικών οργανισμών προς ασφαλισμένους και προμηθευτές.
Πιο αναλυτικά:
- Η απόκλιση από τα φορολογικά έσοδα έχει διπλή σημασία. Μία άμεση και μία έμμεση. Η άμεση σημασία προέρχεται από το γεγονός ότι οι αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα προμηνύουν περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, μαζί και σε εκείνες που αφορούν τις συντάξεις. Η έμμεση σημασία των χαμηλών φορολογικών εσόδων προέρχεται από το ότι σε πέντε μήνες από σήμερα, οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών θα υπολογίζονται με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο αυτοί δήλωσαν για το έτος 2015. Δεδομένου ότι αναμένεται να αυξηθεί η ασφαλιστική επιβάρυνση μεγάλης μερίδας των επαγγελματιών και των αγροτών από τις εισφορές 20% για την κύρια ασφάλιση και 6,9% για την ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη (όπως εξάλλου αυξήθηκε σε πολλές περιπτώσεις η φορολογική επιβάρυνση από φέτος), θεωρείται πιθανόν – με βάση τις μέχρι τώρα φοροεισπρακτικές επιδόσεις του Δημοσίου- ότι κάτι ανάλογο ενδέχεται να συμβεί στο τέλος του α΄διμήνου του 2017 όταν θα πρέπει να εισπραχθεί η 1η δόση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Πέραν της απόκλισης από τους φορο-εισπρακτικούς στόχους, σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2016 ρεκόρ στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών οργανισμών (ΕΟΠΥΥ, συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ). Συγκεκριμένα, τα «φέσια» των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης εκτινάχθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν πρέπει μόνο να εξοικονομήσει μόνο 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 1/2 χρόνια μέσα από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις εισφορών, αλλά να μειώσει το ισόποσο χρέος των ασφαλιστικών οργανισμών προς τους ασφαλισμένους και τους προμηθευτές. Το χρέος αυτό δεν πρόκειται να μειωθεί αποφασιστεί από την καταβολή 1,6 δισ. ευρώ τους επόμενους 11-12 μήνες για εφάπαξ – νέες συντάξεις, όπως υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας πριν δέκα μέρες στα πλαίσια των ανακοινώσεων για το «νέο κοινωνικό κράτος». Η «τροφοδότηση» των ληξιπρόθεσμων χρεών δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει, μιας και αφενός θα συνεχίζεται η ροή των αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ και αφετέρου δεν αναμένεται καμία αλματώδης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία προκειμένου να σταματήσει η ανάγκη παρακράτησης των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ χάρη στην οποία (μεταξύ άλλων) καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις.