Ανασφάλιστες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένες σε καταστροφικούς κινδύνους, όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ΒΑ Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία, ανέδειξαν και πάλι τη σημασία που έχει για τους κατόχους εξοχικών κατοικιών η ασφάλιση της περιουσίας τους, καθότι για μια ακόμη φορά όσοι υπέστησαν ζημιές θα υποχρεωθούν να τις καλύψουν από τις δικές τους οικονομίες, εφόσον φυσικά έχουν… μέρες που είναι.
“Είναι γνωστό, βέβαια, ότι στην Ελλάδα ασφαλισμένη είναι μόλις η μια στις δέκα κατοικίες (κύριες και εξοχικές).”
Γι΄ αυτό και, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν ελάχιστες δηλώσεις περί καταβολής αποζημιώσεων για καταστροφές που προκλήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές. Όπως εξηγούν, ο Έλληνας δεν “συνηθίζει” εξάλλου να ασφαλίζει την εξοχική του κατοικία για πολλούς και διάφορους λόγους. Ως βασικότερους αναφέρουν τους εξής:
- Γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή, με ευθύνη σε μεγάλο βαθμό και της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς. Ο Έλληνας συνηθίζει να ασφαλίζεται μόνο όταν τον υποχρεώνει ο νόμος, όπως για παράδειγμα στο αυτοκίνητο και εκεί όχι σε όλες τις περιπτώσεις (βλέπε ζήτημα ανασφάλιστων οδηγών).
- Η φορο-επίθεση που έχουν δεχθεί τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών, ανάγκασε τα νοικοκυριά να περιορίσουν γενικότερα τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα όποιος, σήμερα, πραγματικά επιθυμεί να επενδύσει στην ασφάλιση, πέρα από το όχημά του, ασφαλίζει την υγεία του, τις συνταξιοδοτικές αποδοχές του και την κύρια κατοικία του, οπότε πολύ σπάνια θα περισσέψουν οικονομίες και για την εξοχική του κατοικία.
- Οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο σύνολό τους σχεδόν, θέτουν ως προϋπόθεση για την κάλυψη της εξοχικής κατοικίας την ασφάλιση πρώτα της κύριας, ακόμη κι αν ο ενδιαφερόμενος κατοικεί στο ενοίκιο, οπότε προτείνουν παροχές έναντι του κινδύνου της φωτιάς για κινητά περιουσιακά στοιχεία.
- Πολλές από τις εξοχικές κατοικίες είναι αυθαίρετα δομημένες με αποτέλεσμα οι κάτοχοί τους να μην αισθάνονται άνετα να περάσουν στοιχεία των κατοικιών τους σε επίσημα έγγραφα, όπως για παράδειγμα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή να θεωρούν ότι λόγω της παρανομίας τους δεν θα αποζημιωθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής.
- Τέλος, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν στη “θεά” τύχη, που θεωρούν δηλαδή τους εαυτούς τους -προφανώς λανθασμένα- άτρωτους έναντι των φυσικών καταστροφών και γι΄ αυτό δεν ασφαλίζονται.