Με αφορμή το ατύχημα που συνέβη σήμερα τα ξημερώματα στον Κηφισσό, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, όπου ο οδηγός μίας νταλίκας μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με δύο οχήματα όντας υπό την επήρεια αλκοόλ, αναζητήσαμε το σχετικό νόμο που αφορά στην ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων.
Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει για τα θύματα του τροχαίου ωστόσο με βάση τον παρακάτω νόμο έχει τη δυνατότητα να στραφεί εν συνεχεία κατά του μεθυσμένου οδηγού δικαστικά.
Σύμφωνα με το νόμο (ΝΟΜΟΣ 3557/2007 – ΦΕΚ 100/Α’/14.5.2007) εξαιρούνται από την ασφάλιση ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος, κατά το χρόνο του ατυχήματος, τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/ 1999, ΦΕΚ 57 Α’), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εν λόγω παράβαση τελεί σε αιτιώδη συνάφειαμε την πρόκληση του ατυχήματος. Αν το αυτοκίνητο όχημα που εμπλέκεται στο ατύχημα ανήκει κατά κυριότητα σε επιχείρηση εκμίσθωσης επιβατικών αυτοκινήτων οχημάτων, το δικαίωμα αναγωγής του ασφαλιστή ασκείται μόνο κατά του οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτουοχήματος, εφόσον υφίσταται έγκυρο μισθωτικό έγγραφο”.
Το άρθρο είναι μισό και εν τέλει παραπλανητικό και λανθασμένο καθότι δεν αναφέρει την πρακτική ουσία, δηλαδή οτι οι τρίτοι σε κάθε περίπτωση αποζημιώνονται… αν δεν γνωρίζετε, μην γράφετε… …
Σας ευχαριστούμε για την επισήμανση ότι οι τρίτοι αποζημιώνονται. Το διασταυρώσαμε και στο άρθρο έχει προστεθεί η διευκρίνηση ότι “Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει για τα θύματα του τροχαίου ωστόσο με βάση τον παρακάτω νόμο έχει τη δυνατότητα να στραφεί εν συνεχεία κατά του μεθυσμένου οδηγού δικαστικά”.