Στην κατάργηση του 15% επί του ασφαλίστρου επιμένει η ασφαλιστική αγορά στις επαφές που κάνει με την κυβέρνηση, ζητώντας να ληφθεί μία γενναία απόφαση η οποία, από τη μία θα στερήσει έσοδα από το δημόσιο ταμείο, από την άλλη όμως θα προφέρει πολλά περισσότερα στην οικονομία διά της ανάπτυξης που θα καταγράψει ο κλάδος.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμοι παράγοντες, η φορολογική επιβάρυνση -η οποία μάλιστα κρίνεται υψηλή- για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα αντι-αναπτυξιακό μέτρο που θα πρέπει να καταργήσει κυβέρνηση, αν πραγματικά επιθυμεί να δώσει ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο σαν τη σημερινή που, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των κινδύνων που ενέχει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι απειλές εναντίον της περιουσίας αυξάνονται προοδευτικά και με μεγάλη ταχύτητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα προ ημερών, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του κλάδου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολιτικοί τις τελευταίες λίγες δεκαετίες επέδειξαν διστακτικότητα στο να στηρίξουν την ασφαλιστική αγορά.
Παράλληλα, όπως είπε, υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες του κράτους να καλύψει τις οικονομικές συνέπειες από την έλευση μεγάλων κλιματικών ή άλλων κινδύνων. Ήρθε η ώρα να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν κίνητρα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και, στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΕΕ στις επαφές που έχει με κυβερνητικά στελέχη επιμένει για τη χορήγηση νέων φορολογικών κινήτρων, όπως και για την κατάργηση κάθε αντικινήτρου που λειτουργεί σε βάρος του κλάδου.