Η Kaspersky Lab ανακοινώνει την υποστήριξή της στο έργο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ανασκαφών στον συνοικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, γνωστού και ως «Πομπηία της Ελλάδας».
Η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία είναι ο παλαιότερος επιστημονικός οργανισμός στην Ελλάδα και ο δεύτερος αρχαιότερος στην Ευρώπη για την έρευνα και τη μελέτη του Ελληνικού πολιτισμού. Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης ξεκίνησαν το 1967 από τον αποθανόντα Καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο, με εξαιρετική επιτυχία. Από τότε, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει 12 τόμους μελετών σχετικά με την ανασκαφή και τα ευρήματά της, γεγονός που έχει συμβάλλει σημαντικά στην πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με αυτή τη μοναδική αρχαιολογική τοποθεσία.
Το Ακρωτήρι είναι ένας Κυκλαδικός συνοικισμός που ιδρύθηκε περίπου στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα (Νεολιθική περίοδος) στο ηφαιστειογενές Ελληνικό νησί της Σαντορίνης. Γρήγορα μετεξελίχθηκε σε μια κοσμοπολίτικη πόλη που καταστράφηκε στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού πριν από 3.000 χρόνια και θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Έτσι, διατηρήθηκαν τα υπολείμματα εκλεκτών τοιχογραφιών και έργων τέχνης, τα οποία όμως παραμένουν ακόμα ευάλωτα στο πέρασμα του χρόνου. Η προηγμένη και εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική αυτής της αρχαίας πόλης, καθώς και οι περίφημες τοιχογραφίες της, την καθιστούν μοναδική και ιδιαίτερα σημαντική ερευνητικά.
Ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Έχω επισκεφθεί τη Σαντορίνη πολλές φορές και είμαι πραγματικά έκθαμβος από την ομορφιά και τον πολιτισμό της – πρόκειται πράγματι για το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κατανοώντας τη σημασία που έχει η έρευνα και η αποκατάσταση των πολιτισμικών της στοιχείων, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να έρθουν στο φως οι θησαυροί, που αποτελούν μέρος ενός τόσο μοναδικού αρχαίου πολιτισμού».
Η δωρεά της Εταιρείας και οι προσπάθειες προβολής της συγκεκριμένης μελέτης έχουν ως στόχο την αποκάλυψη των μοναδικών θησαυρών της Ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου.
Η Kaspersky Lab, γνωστή για τις τεχνολογικές καινοτομίες της, αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Το Ακρωτήρι αποτελεί ένα πολύτιμο πολιτιστικό τεχνούργημα, το οποίο μπορεί να χαθεί, αν δεν εξερευνηθεί καταλλήλως κι αν τα ευρήματα του δεν συντηρηθούν και δεν διαφυλαχθούν. Με την υποστήριξη της Kaspersky Lab θα αναδομηθεί και θα αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος τοιχογραφιών του οικοδομήματος Ξεστή 4.
«Οι τοιχογραφίες ανακτώνται συνήθως σε μια ιδιαίτερα αποσπασματική κατάσταση και η συντήρηση τους είναι ιδιαίτερα λεπτή και χρονοβόρος», σχολίασε η Δρ. Ντόρα Βασιλικού, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. «Ευελπιστώ ότι μια μέρα, οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου θα μπορούν να παρουσιαστούν ευρύτερα σε ένα μουσείο και να τις δουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Είναι εξαιρετικό το ότι βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον και υποστήριξη για το έργο μας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα», συμπλήρωσε.
Ο Χρήστος Ντούμας, Διευθυντής της Ανασκαφής του Ακρωτηρίου, πρόσθεσε: «Το Ακρωτήρι είναι ένα μοναδικό μέρος. Η τέχνη και ο πολιτισμός εδώ ήταν μπροστά από τα συνηθισμένα της εποχής, από πολλές απόψεις. Από την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών μας, περίπου πριν από 50 χρόνια, έχουνε αποκαλύψει πολλά και μοναδικά δείγματα αρχαίας τέχνης και πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Είμαστε ευγνώμονες στην Kaspersky Lab για τη συνεισφορά της στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για εμάς, ενώ βρισκόμαστε και σε συζητήσεις σε σχέση με τα κοινά μας σχέδια για τη συνεργασία μας στο μέλλον».
Οι προσπάθειες της Kaspersky Lab για την ανάδειξη της μελέτης δεν περιορίζονται στην αποκατάσταση των τοιχογραφιών. Για παράδειγμα, η Εταιρεία υποστήριξε τη μετάφραση και την έκδοση ενός βιβλίου σχετικά με την πόλη και την ιστορία της, με τίτλο “Akrotiri, Thera and the East Mediterranean” (σημ.: ελληνικός τίτλος «Ακρωτήρι Σαντορίνη: Η βιογραφία μιας χαμένης πολιτείας»), της Καθηγήτριας Ναννώς Μαρινάτου, Ελληνίδας αρχαιολόγου και ειδικού σε θέματα Μινωικής θρησκείας και εικονογραφίας.