Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι στα χρόνια της πανδημίας έγινε διευρυμένη κατάχρηση αντιβιοτικών, ειδικά στους νοσηλευόμενους ασθενείς και το γεγονός αυτό έχει επιδεινώσει την σιωπηλή επιδημία της μικροβιακής αντοχής, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές δημόσιας υγείας διεθνώς.
Ειδικά στην χώρα μας, που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην μικροβιακή αντοχή και στα νοσοκομειακά superbugs (ανθεκτικά μικρόβια), τα οποία δεν τα «πιάνει» κανένα από τα γνωστά αντιβιοτικά, η επίδραση αυτής της κατάχρησης έχει ιδιαίτερα δυσμενή αντίκτυπο και καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Επ’ αυτής της μελανής πληγής που κάνει τα νοσοκομεία μας να αιμορραγούν, το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εκπονούν σχέδιο δράσης για να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στο ΕΣΥ, αλλά και στην κοινότητα.
92% των ασθενών με covid 19 που έλαβαν αντιβιοτικά δεν τα χρειαζόντουσαν
Το παράδοξο είναι ότι μόνο το 8% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη κορονοϊού είχαν βακτηριακές συλλοιμώξεις που απαιτούσαν χορήγηση αντιβιοτικών, συνολικά το 75% των νοσηλευομένων με covid 19 έλαβαν αντιβιοτικά «για καλό και για κακό», χωρίς να υπάρχει αληθινή αιτιολογία. Αυτό ακούγεται πολύ οξύμωρο όταν στην κοινότητα, ένας πολίτης δεν μπορεί να πάρει αντιβιοτικά στο φαρμακείο, καθώς (ορθώς) απαιτείται συνταγογράφηση ιατρού.